Pečene krofne

Pečene krofne, dobro ste pročitali. Moja prva reakcija na tu pomisao je bila - pa kako je to moguće, krofne iz rerne, a od kada znam za sebe one se spremaju u dobokom ulju i vrućem tiganju.

 

Možda me je baš taj nestandardni pristup i privukao da ovako nešto napravim i verujte, nisam se ni malo pokajala.

 

Potrebni sastojci:

  • 40gr kvasca
  • 4 jaja
  • 300ml jogurta
  • 200ml vode
  • 150gr šećera
  • 250gr putera
  • 1kg oštrog brašna
  • 200gr mekog brašna tip 400
  • 150gr prah šećera

I ovoga puta krećemo sa pripremom kvasca - to je nekako kod svakog kvasnog testa osnova osnove.

Kocku svežeg kvasca lagano izdrobimo i stavljamo u mlaku vodu sa jednom kašičicom šećera i kašičicom brašna. Ostavimo nekih 15 minuta poklopljeno da kvasac nadođe.

 

Za to vreme umutimo jaja, 150 gr kristal šećera, jogurt, deo brašna i 150 gr istopljenog putera.

 

Dodajemo lagano u to i nadošli kvasac pa obrada testa može da počne.

Testo treba da bude lepljivo, jako je bitno da ne preteramo sa količinom brašna, kako ne bi dobili tvrdo testo i fijasko krofne :).

 

Ostavimo umešeno testo nekih sat vremena (a može i duže)da odstoji na toplom mestu, ušuškano.

 

Kada vidimo da je testo naraslo, da nam poručuje da će iskočiti iz vanglice, izručimo ga na podlogu koja je posuta brašnom i onda dodatno premesimo testo.

 

Zaista je kod ovakvih recepata kao što su krofne, štrudle, hlebovi, kiflice, važno da odvojimo dovoljno vremena i ne žurimo tokom pripreme jer će i finalni rezultat zavisiti upravo od same obrade testa.

 

Zatim, razvučemo testo oklagijom na debljinu oko 1.5 cm.

Modlom ili čašom vadimo krofnice i ređamo ih u pleh.

 

Ostavimo ih još nekih pola sata da narastu, a potom pravac u zagrejanu rernu na 180 stepeni, ne znam tačno vreme koliko su se pekle, jer je bilo više tura, pa su mi se brojke malo pomešale, ali ako uzmemo u obzir da je svaka rerna priča za sebe, onda nam jedini pravi parametar treba biti - dok ne porumene.

 

Kada su se naše krofnice zarumenele lepo, tako vruće ih uvaljamo u preostali rastopljeni puter (100gr) pa u prah šećer.

 

Još jedan maleni propust koji sam ovde napravila je to što ih nisam prepolovila, da se vidi njihov presek,

koji je zaista bio njam njam, no nestrpljivi ukućani su brzinom svetlosti krenuli ka tanjiru sa krofnicama da je sve ostalo palo u drugi plan.

Ipak su ti osmesi uživanja na njihovim licima govorili znatno više :).

 

A sledeći put planiram da napravim i neko punjenje od čokolade, pa će i presek biti lepši :)

 

NAZAD NA SPISAK


Sutlijaš

Da, da, to je taj dobri stari sutlijaš.

Nikada iz mode izašao nije, nikada da dosadi, nikada da njegova jednostavnost bude mana.

Savršena brza mlečna poslastica.

 

Potrebni sastojci:

  • 250gr pirinča
  • 100ml vode
  • 1.5l mleka
  • 7 kašika šećera
  • 3 kesice vanilin šećera
  • cimet po želji

Ovo je definitivno moj omiljeni recept za sutlijaš, taman mleka, taman pirinča, taman šećera.

Reklo bi se sve po meri. Ništa ne bih ni dodala ni oduzela.

 

Priprema je vrlo jednostavna u čemu i jeste posebnost ove poslastice.

 

Najpre stavimo vodu u dublju šerpu kako nam ne bi mleko zagorelo, potom dodajemo celu količinu mleka i sve stavljamo da provri.

 

Kada je mleko provrelo, pomerimo šerpu sa ringle i sipamo sav pirinač koji smo naravno prethodno oprali.

Vraćamo sada šerpu na ringlu i kuvamo na umerenoj temperaturi oko 30 minuta uz povremeno mešanje.

Verujte, uopšte nije potrebno da svih 30 minuta budete pored šporeta, ako je temperatura umerena, sigurno se neće pirinač zalepiti za podlogu.

 

Kada vidimo da se sutlijaš zgusnuo, to je možda nekih 5 minuta pred kraj kuvanja, dodajemo šećer i vanilin šećer. Ostavimo još par minuta na ringli.U početku sam bila skeptična oko količine mleka, delovalo je kao da će biti retko, ali demanti su pali :)

 

Ukoliko ne želite da se stvori korica, pokrite šerpu providnom folijom,

Ostavljamo da se sutlijaš ohladi i pirinač još malo upije mleko.

 

Ako volite ukus cimeta ovo je idealna prilika da u njemu uživate.

 

To je ta stara dobra kombinacija ;)

 

NAZAD NA SPISAK


Kremasta torta sa jagodama

Gosti se najavili, leto, vreme jagoda, kreće u glavi prebiranje i mozganje, hm, nešto kremasto i nešto voćno. Gde je puding, tu je nekako i keks kada su torte ovog tipa u pitanju, a gde je keks, pa tu dobro dođe i neko crveno voće.

Nije baš da je brzinski recept, a i vremena treba da se torta stegne, ali nekako sam se baš nameračila da je spremim.

 

Potrebni sastojci:

  • 650ml mleka
  • 150gr griza
  • 300ml vode
  • 8 kašika šećera
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 2 pudinga od vanile
  • 200gr putera
  • 200ml slatke pavlake
  • 20komada petit keksa
  • 2 kesice šlaga
  • 150gr šećera u prahu
  • 600gr jagoda

Prvi korak kod ovog recepata je bio odabir odgovarajućeg pleha, nisam trenutno imala četvrtasti odgovarajući kalup za kremaste torte, pa sam htela ne htela morala da se odlučim za dublji četvrtasti pleh koji koristim za pripremu pite. Odmah je moja ideja o savršenoj dekoraciji ove torte pala u vodu. Ali ipak želja i motiv da napravim ovako nešto baš u tom trenutku je prevladala.

 

Kada je pleh bio tu, počela sam sa umakanjem keksa u hladno mleko i poslagala u četvrtasti pleh, kao podlogu.

 

Potom je usledilo kuvanje crvenog fila tako što sam stavila 300 ml vode da provri, potom dodala griz, 5 kašika šećera i 2 vanilin šećera. Kuvalo se nekih dva, tri minuta uz mešanje i moju budnu asistenciju da se ne bi slučajno stvorile grudvice. U to sam dodala ispasirane jagode i kuvala sve zajedno još par minuta dok se nije napravio kompaktni voćni fil. Prelepi crveni jagodičasti fil :)

 

Odmah sam prelila crveni fil preko keksa. Ne znam da li je trebalo sačekati da se fil stegne, nisam imala vremena da čekam, a mislim da bi se zapravo jako teško razmazivao da je bio ohlađen i stegnut.

 

Stavila sam svoj temelj torte u friz da se stegne i započela pripremu žutog fila, tako što sam stavila mleko da provri (pre toga malo odvadila koliko je potrebno da pomešamo puding sa 2 kašike šećera i jednim vanilin šećerom). Kada je mleko počelo da se komeša i vri, sipamo puding i kuvati par minuta, pa ostavljamo da se ohladi (ovaj se doista mora ohladiti) ;).

 

Za to vreme umutimo puter sa prah šećerom. Posebno umutimo slatku pavlaku i dodajemo polovinu pavlake ohlađenom žutom filu.

Sjedinimo sada puter i puding.

 

Novodobijeni žuti dopunjeni fil prelijemo preko crvenog fila.

Umutimo dva šlaga i u to dodajemo ostatak umućene slatke pavlake (preostala polovina).

Premazujemo torticu i ukrašavamo po žellji, volji mašte i u skladu sa vremenom sa kojim raspolažemo,

kod mene su to ovoga puta bile one šarene perlice za dekoraciju koje sam posula preko šlaga i dobila pomalo izgled duginih boja ;)

 

Tortu odmah staviti u zamrzivač (ako vam se baš žuri) ili u frižider.

 

Parče sa fotografije možda i ne pokazuje najbolje pavi izgled torte jer je sečena dok se nije još dovoljno stegla. Sutradan je svakako bila i ukusnija i jednostavnija za sečenje.

 

NAZAD NA SPISAK


Toto desert u čaši

Znate onaj osećaj kada shvatite da ništa ne ide po planu i kada se pred vašim očima dešava propast u kuhinji?

E pa verovali ili ne, upravo tako je nastao ovaj desert.

Ja bih ga pre nazvala nesuđena torta ;).

 

Početna ideja je bila da ovo bude kremasta torta sa toto keksićima, a da stvar bude još zamršenija, to je trebala biti rođendanska torta mom dečku :D!!!

 

Sreća pa ni on ni ja nismo ljubitelji forme i uobičajenog, pa je ipak ovaj desert u čaši, rođendanski desert za goste, imao smisla ;).

Moj najveći uspeh u ovom poduhvatu zvanom nesuđena torta je upravo bio taj što niko od gostiju nije ni posumnjao da je ovde namera bila klasična torta već su svi bili oduševljeni novim ukusom i izgledom, novom formom, a i suštinom.

 

Tako da ubuduće kada počne da vam se ruši planirano u kuhinji, u ovom slučaju rušila se torta (da, da, bukvalno rušila), nemojte se stresirati i paničiti, to blokira kreativnost, već otvorite vrata mašte za nove kreacije, možda baš ispadne i bolje nego što se očekivali.

 

Potrebni sastojci:

  • 500gr mlečnog toto keksa
  • 160gr putera
  • 250gr mascarpone sira
  • 1 kisela pavlaka
  • 500ml slatke pavlake
  • 200gr šećera u prahu
  • 1 kesica šlag krema od čokolade
  • 120 ml mleka

Postupak ću objasniti kao da se ništa pre svega toga nije ni desilo, kao da vam je ovaj desert u čaši zapravo i namera :).

 

Najpre sameljemo 350 gr toto keksa (50 gr ostavimo za dekoraciju) i pomešamo ga sa istopljenim puterom. Donijenu smesu staviti u frižider da se stegne.

 

Za to vreme mutimo slatku pavlaku, dodajemo mascarpone, kiselu pavlaku, šećer u prahu i 150 gr lomljenog toto keksa. I to stavljamo malo u frižider da se stegne.

 

Potom biramo čaše i počinjemo serviranje našeg slatkiša, smesa od keksa i putera će jako dobro da se stegne što je i potrebno i onda kašikom ređamo deo smese (količina po želji), potom deo dobijenog fila i preko stavljamo šlag krem od čokolade (šlag krem se umuti sa 120 ml hladnog mleka), pospemo sa malo mlevenog keksa koji smo ostavili za dekoraciju (ostavili smo 50gr na strani). 

Iiiiiiii tananana :)

 

Na vrhu deserta možete videti i roze srciće koje sam uzela za dekoraciju, a vi svakako možete ukrasiti po sopstvenoj želji.

Ukus je iznenađujuće pun, kremast, mlečan, slutim da bi uz ovo jako dobro išle i neke višnje ili maline na vrhu. To ostavljam za sledeći put, kada mi namera od početka bude bila baš ovaj desert u čaši ;).

 

NAZAD NA SPISAK

 


Magična štrudla

Ovo je jedan od onih divnih starih recepata koje možete dobiti od mame ili bake.

Magična štrudla je zapravo mamin recept koji sam pronašla u njenom kuvaru iz mlađih dana, a velika verovatnoća da je ona taj recept dobila od svoje mame i eto tako dobih spis koji se prenosi s kolena na koleno.

 

Štrudla će vam se jako dopasti ako spadate u grupu ljubitelja fila od maka, ja ga prosto obožavam tako da mi je ova mera sa puno fila i maka baš, baš dobro došla.

 

Potrebni sastojci:

  • 1kg brašna tip 400 meko (+ za doradu testa)
  • 40gr kvasca
  • 1 jaje
  • 18 kašika šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 140gr putera
  • 1l mleka
  • 500gr mlevenog maka
  • 2 kašike meda

U 2 dl mleka stavljamo kašičicu šećera i kašičicu brašna i ostavimo da se malo ugreje, koliko da se umlači. U mleko stavljamoizdrobljeni kvasac da naraste nekih 10 do 15 minuta.

 

Pomešamo oko 600 gr brašna, 1 jaje i 10 kašika šećera. U 3dl mleka stavimo 100 gr putera da se otopi. Rastopljeni puter sa mlekom ulijemo u smesu od brašna, pa dodajemo i nadošli kvasac.

Prvo uvek mešam kašikom dok se malo ne sjedine sastojci, a onda dodajem i preostalih 400 gr brašna.

Uvek tu može biti plus - minus 50gr brašna, zavisi koliko testo upija tj povuče.

 

Kada su sastojci počeli da se vezuju počinjemo da mesimo testo rukama. Važno je steći taj osećaj za doziranu mekoću testa, ni previše tvrdo, a ni previđe mekano (da se ne lepi).

 

Ostavimo testo da naraste nekih sat vremena, ušuškano, na toplom.

 

U međuvremenu prelazimo na pravljenje divnog fila od maka. Za dobru štrudlu je fil podjednako bitan koliko i samo testo.

 

Fil se priprema tako što se pomeša 500 ml mleka, 8 kašika šećera, vanilin šećer, mleveni mak, 20 gr putera. Kuva se par minuta uz mešanje, a potom dodamo i 2 kašike meda.

Kada se fino ugusti, sklanjamo sa ringle i ostavimo da se ohladi.

 

Ponovo se vraćamo testu posle nekih sat vremena.

Naraslo testo delimo na tri jednaka dela (uvek je tu potrebno još malo brašna koje pospemo po podlozi gde razvlačimo štrudle), svaki deo se razvuče oklagijom i premazuje filom od maka.

 

Namazane i urolane štrudle stavljamo u pleh obložen papirom i premažemo ih sa preostalih 20 gr rastopljenog putera koji smo pomešali sa 5 kašika mleka.

 

Ostavimo tako pripremljen štrudle još 20 minuta da narastu dodatno.

 

Štrudle šaljemo u zagrejanu rernu i pečemo na 200 stepeni oko 40 minuta u zavisnosti od rerne.

 

Uvek se služite čačkalica testom kada je testo u pitanju (kada niste sigurni da li je testo pečeno, bocnete ga čačkalicom i ako na njoj nema tragova testa, to je to, pečeno je).

 

Pečene štrudle pokrijemo krpom i ostavimo da se dobro ohlade pre sečenja.

 

Preko sečenih parčića volim da stavim malo šećera u prahu, nekako izgledaju lepše.

 

Hvala ti mama na ovako divnom receptu :)

 

NAZAD NA SPISAK


Comments: 0