Ruske kape

Ove ruske kape su nastale mnogo pre ikakve ideje o pisanju bloga i objavljivanju recepata.

Ove ruske kape su nastale iz Ljubavi prema mom dragom :).

 

Njegova omiljena poslastica (što mi je potpuno suptilno spomenuo) koja je tada za mene bila izazov.

Moje prve ruske kape.

 

A sećam se koliko često ih je moja mama pravila kada sam bila dete i koliko sam ih samo obožavala, nekako me uvek podsete na zimske čarolije, na tu snežnu idilu.

 

Uvek mi je sve to delovalo pomalo komplikovano, proces pravljenja jeste malo duži, ali ako imate dobar motiv, ništa nije teško.

 

S obzirom da kao što rekoh ideja o blogu nije ni postojala tada, sama slika je u skladu sa tim, nije ni dekorisano, nije čak ni aparatom fotkano, već telefonom. Zapravo, dobro je i ispalo ;).

 

I možda fotografija nije zadovoljavajućeg kvaliteta, ali ove ruske kape svakako jesu.

Od srca preporučujem ovaj recept :)

 

Potrebni sastojci:

  • 8 jaja
  • 650gr šećera
  • 4 kašike vode
  • 6 kašika ulja
  • 1/2 praška za pecivo
  • 10gr kakao praha
  • 450gr brašna tip 400 meko
  • 1l mleka
  • 350gr putera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 100gr čokolade za kuvanje
  • 150gr kokosa

Pa da počnemo :)

 

Kora

 

Najpre odvojimo belanca od žumanaca i dobro umutimo belanca, tako da dobijemo čvrst sneg (ovo je malo dosadniji deo posla), pa potom dodajemo lagano žumanca, nastavljamo mućenje.

Kada smo dobro umutili jaja, dodajemo ostale sastojke - 250 gr šećera, 4 kašike vode, 6 kašika ulja.

 

U drugoj posudi pomešamo kakao prah sa 250 gr brašna i sa praškom za pecivo i polako dodajemo u mućenu smesu sa jajima. Kada smo dodali brašno mutimo još oko 5 minuta.

 

Podmažemo veliki pleh sa uljem i pospemo brašnom. Izlijemo smesu lagano i pečemo koru oko 15 minuta na 220 stepeni.

Čačkalicom proveravamo da li je kora pečena.

Pečenu koru ostavimo da se ohladi.

 

Fil se pravi tako što se od 1l mleka odvadi manja količina (ovo nisam merila, već sam radila otprilike), koliko je dovoljno da se umuti sa 400 gr šećera, 200 g brašna i 2 vanil šećera.

Mutimo mikserom i tako umućeno dodajemo u ostatak mlakog mleka.

Kuvamo fil oko 10 minuta tj. dok se ne zgusne (i za ovo treba imati strpljenja) ;).

Ako hoćete da izbegnete stvaranje korice, prekijte providnom folijom šerpu sa filom.

 

Potom ostavimo da se dobro ohladi. Kada se fil ohladio dodajemo u njega 300 gr putera i mutimo mikserom oko 10 minuta.

Fil treba da bude dovoljno čvrst kako ne bi padao prilikom filovanja.

Ostavimo fil na hladnom mestu da se stegne.

 

Pečenu i ohlađenu koru izručimo na radnu površinu lagano i krećemo da nekim okruglim kalupom ili malom čašom izvlačimo kružiće.

 

Ruske kape tj. šubarice filujemo tako što manjom kašikom stavimo dosta fila na jedan deo kore, a potom to pokrijemo drugim delom kore. Nanosimo fil i na gornji deo šubarice.

Nožem premazujemo fil i sa strane (volim kada je sve precizno i pedantno).

Ovo će poprilično potrajati, tako da pripremite stolicu i pustite neku dobru muziku :)

 

Tako premazane filom valjamo u kokos i slažemo na tanjir.

Kada smo utrošili sav materijal i nafilovali ruske kape idemo na finiširanje.

 

Rastopimo čokoladu sa 50 gr putera (kako bi dobila na sjaju).

Nanosimo čokoladu sa malom kašikom na šubaricu i ostavimo da se kolač stegne.

 

Najbolje je da se prave dan ranije.

I najbolje je da se prave s' ljubavlju.

 

I tako su moje prve šubarice ispale i bolje nego što sam očekivala :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Baklava sa čokoladom i plazmom

Jedna malo drugačija, nestandardna baklava, vrlo ukusno experimentisanje sa filom od čokolade i plazme.

 

Čak je i moja baka koja priznaje samo klasične baklave, bila prilično pozitivno iznenađena kada je ovo probala. Eto prilike da joj i unuka neki recept otkrije :).

 

Potrebni sastojci:

  • 600-700gr kora za baklavu (15 kora)
  • 250gr putera
  • 1 kašika kokosovog ulja
  • 300gr mlečne čokolade (ko voli jači ukus, onda može čokolada za kuvanje)
  • 300gr mlevene plazme
  • 200gr mlevenih oraha
  • 2 vanilin šećera
  • 2 karamel šećera
  • 700ml vode
  • 400gr šećera
  • 1/2 limuna
  • 2 kašike aroma vanile

Kore najpre podelimo na 5 delova (tako da odvajamo po tri kore za svaki red).

 

Imam tu sreću da se u mojoj blizini nalazi jedna divna radnjica sa raznim domaćim korama.

Razlika između tih kora i onih koje nalazimo u marketima je što se čini mi se ove kore koje sam sada koristila znatno brže suše i postaju lomljive, pa ih otvorim tik pre upotrebe.

I ne držim ih u frižideru, već na sobnoj temperaturi. Pokazale su se kao ukusnije od svih do sada.

 

Premaz:

Rastopimo puter sa kokosovim uljem i to će nam biti premaz za kore i pleh.

 

Fil:

Izrendamo na krupnije 300gr čokolade (ponovo sam se odlučila za mlečnu čokoladu najlepše želje - mada se može ubaciti i menaž), dodamo plazmu, orahe, vanilin šećer i karamel šećer. Dobijenu smesu podelimo na 4 jednaka dela i filujemo svaku trću koru.

 

Dno pleha podmažemo premazom, zatim staviti prvu koru pa premaz, drugu koru pa opet premaz, treću koru i preko nje deo fila od čokolade i plazme.

 

Ponavljati postupak dok ne utrošimo sav materijal.

 

Na kraju završvamo ceo postupak sa tri kore (naravno na svaku ide premaz od putera), sada premaz ide i na treću koru.

 

Baklavu isečemo na kocke pre pečenja. Peče se na 180 stepeni između 30-35 minuta dok ne porumeni.

 

Dok se baklava peče započinjemo pripremu preliva - ostavimo vodu i šećer da provre i potom pustimo da se to kuva nekih 10tak minzta, na kraju dodajemo sečene kolutove limuna (naravno prethodno dobro opranog). Pred kraj kuvanja dodajemo tečnu aromu vanile. Skloniti sa ringle i pustiti da se malo prohladi (treba da je mlako).

 

Kada je baklava pečena, odmah kutlačom sipamo mlak preliv preko nje. Najbolje je da ovako pripremljena baklava odstoji 24h pre konzumiranja. Znatno je ukusnija tada.

 

NAZAD NA SPISAK


Pita sa jabukama

Evo jednog recepta za brzu i ukusnu poslasticu koja me je po ukusu jako podsetila na one pite koje se služe u McDonald's-u. Doduše tamo nisam kročila jedno dobrih 10 godina, tako da nisam baš upućena šta se sada služi, ali mi je prva asocijacija pri degustaciji ove pite bilo baš to mesto.

 

Potrebni sastojci:

  • 500gr kora za pitu
  • 1.2kg jabuka
  • 10 kašika šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 125gr putera
  • 2 kašike griza
  • 100ml vode
  • 50gr prah šećera

Oljuštimo i očistimo jabuke od koštica pa ih potom izrendamo. U rendane jabuke dodajemo kristal šećer i vanilin šećer i sve zajedno kuvamo na tihoj vatri, oko 5 minuta nakon što provri, uz mešanje.

 

Kada je fil skuvan, dodajemo griz. Za to vreme se otapa puter.

 

Svaku koru premazujemo sa po malo rastopljenog putera, složimo tako 3 kore, a treću poprskamo pored putera i sa malo vode. Tek onda stavljamo deo fila samo na rub (ne po celoj kori)  i uvijamo u rolat.

 

Ponavljamo postupak sa svim korama. Ja sam od 500gr kora dobila 3 rolata.

 

Poređamo pite u pleh, premažemo svaku odozgo vodom i puterom.

 

Obavezno utrošimo sav puter i vodu kako pite ne bi bile suve.

 

Peku se na 200 stepeni oko 25 minuta, tj dok ne porumene.

 

Pečenu pitu pospemo šećerom u prahu i kada se ohladi sečemo i uživamo.

 

Pita nije puno slatka,tako da ako volite slađe, povećajte količinu šećera koju stavljate u fil.

 

Rezultat = "Mekovske pite" =  jako ukusne :)

 

NAZAD NA SPISAK


Palačinci

Do ovog recepta za palačinke sam došla jako davno, kada sam isprobavala različite razmere i pokušavala da nađem pravu meru za palačinke.

Nekako, dok nisam otkrila ovaj recept (ni ne sećam se kako sam do njega došla), dešavalo mi se da se gotovo uvek prve dve palačinke zalepe za tiganj, raspadnu, da smesa bude previše gusta ili previše retka, jer koga god bih pitala za recept, dobijala bih uvek isti odgovor - pa to ti je lako, otprilike - .

 

Nisam baš ljubitelj tog pojma otprilike i trudim se da i kada sama spremam uvek zabeležim tačnu razmeru svih sastojaka, jer upravo je tajna u tome.

 

Ovo je definitivno recept za palačinke koji uvek, ali baš uvek koristim od momenta kada sam ga prvi put isprobala i do sada mi se zaista nije desilo da nešto ispadne kako ne treba.

Zato se držim tačnih razmera.

 

Potrebni sastojci:

  • 600gr brašna tip 400 meko
  • 1l mleka
  • 500ml kisele vode
  • 4 kašike ulja
  • 2 jaja
  • džem po želji (eurokrem, nutela)

Priprema je izuzetno jednostavna i posebno objašnjene nije ni potrebno, samo umutimo sve sastojke mixerom i to bukvalno za dva minuta.

Zagrejemo tiganj, prethodno ga premažemo sa malo ulja.

 

Svaki put pre izlivanja smese stavljamo po kap ulja u tiganj.

 

Pečene palačinke punimo filom po želji, ko šta voli. Ove su konkretno punjene džemom od kupina (a omiljena kombinacija koju sam otkrila je džem od višanja i mleveni orasi).

 

Meke su i jako ukusne, ne pucaju. A ono što je takođe njihov plus je da mogu i da stoje, samo ih pokrijte folijom, sutradan su podjednako ukusne i sveže.

 

Ova količina je veća i dobija se negde oko 24-25 palačinki pa ako vam je to previše slobodno prepolovite količinu sastojaka.

 

I pronađite svoju omiljenu kombinaciju fila ;)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Štrudla sa višnjama

Kada poželite neku malo drugačiju štrudlu, nestandardnu, bez maka, onda svakako u obzir može dobro doći štrudla sa višnjama i plazmom.

Ako ste pak pobornik stare, prave štrudle sa makom, onda predlažem da ovaj recept prekočite.

Ovde je i samo testo drugačije, korica je hrskava i sklona pucanju što se može videti i na samoj fotografiji. To je meni lično malo bacilo senku na ovaj recept, ali ipak ukus je zaista divan, pa ne mora uvek sve biti i na izgled savršeno.

 

Količina koju sam pravila je bila manja jer sam želela da se najpre uverim u ukus ove štrudle, tako da sam dobila jednu štrudlu.

Rezultat - ukus odličan naročito ko voli puno fila i puuuuno višanja, izgled tako-tako, ne baš reprezentativan, pa prosudite sami šta u kom trenutku želite.

 

Potrebni sastojci:

  • 350gr brašna tip 400 meko
  • 100ml mleka
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 170gr šećera
  • 30gr putera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 jaje
  • 30ml ulja
  • 150gr mlevene plazme
  • 500gr višanja

Zagrejemo 100 ml mleka i u to dodamo kesicu suvog kvasac, jednu kašičicu šećera i jednu kašičicu brašna. Ostavimo da naraste nekih 10 minuta, poklopljeno.

 

Za to vreme kašikom umutimo  jaje, ulje, 150 gr šećera, a onda dodajemo i nadošli kvasac, pa brašno.

 

Umesimo testo i ostavimo da narasta na toplom nekih 45 minuta. Testo neće puno narasti jer ima šećera u sebi.

 

Fil se jako lako priprema - pomešamo plazmu, očišćene višnje i vanil šećer.

 

Nadošlo testo razvučemo i preko njega rasporedimo fil. Urolamo štrudlu.

Premazujemo štrudlu rastopljenim puterom i pospemo je sa 20gr kristal šećera.

 

Peče se na 180 stepeni nekih 45 minuta.

 

Sečemo je kada se dobro ohladi i nemojte se nervirati kada korica krene da puca, možda je baš u tome

čar ;).

 

Ovo svakako nije klasična štrudla, pre bih je nazvala urolani kolač sa višnjama :)

 

NAZAD NA SPISAK


Comments: 0