Božićna česnica

Obožavam Božić.

Postoji taj neki poseban osećaj u meni koji se razvije kada se sprovodi pravljenje Božićne česnice.

Nešto nalik uzbuđenju, poput nekih prazničnih leptirića.

 

Još kao dete sam na Božić volela da se budim rano kako bih videla taj trenutak kada mama mesi česnicu.

Taj miris koji se širio našim domom, ta tiha radost koja je tinjala u nama, praznična trpeza, cela porodica na okupu, želja u svakom od nas da izvuče novčić jer to simboliše sreću tokom cele predstojeće godine.

 

Sve te male zapravo velike stvari koje ostaju duboko urezane u nama.

Tako, posebno mesto kada je sam Božić u pitanju, zauzima i samo pravljenje česnice.

 

Potrebni sastojci:

  • 600gr brašna
  • 150ml mleka
  • 150ml jogurta
  • 2 jaja
  • 1 kašičica soli
  • 80ml ulja
  • 40gr kvasca
  • 1 kašičica šećera

Počinjemo sa klasičnom pripremom kvasca - u mlako mleko stavimo šećer, kašičicu brašna i izmrvljeni kvasac, poklopimo i osatavimo na toplom oko 10 minuta da kvasac nadođe.

 

U vanglici sam pomešala jedno jaje, so, ulje, jogurt, dodala brašno (ali ne celu količinu) i potom polako dodala nadošli kvasac. Započinjemo mešnju testa rukama, postepeno dodajemo ostatak brašna, testo treba da je meko, ali da se ne lepi za prste, to je ona mera i onaj osećaj koji se vremenom stekne kada su testa u pitanju. Čini mi se da je taj osećaj presudan za rezultat.

 

Kada oblikujemo lopticu od testa, premažemo je sa kašičicom ulja, pokrijemo i ostavimo na toplom da nadolazi oko 45 minuta (može i duže). Nadošlo testo podelimo na 3 jednaka dela.

 

I sada kreće zabava :)

 

Prvi deo koji sam uzela da obrađujem podelila sam na 3 dela i rukama napravila poduže valjčiće, odnosno trake kako bih mogla da ispletem pletenicu. Evo sjajne prilike da vidimo jesmo li zaboravili pletenje

tzv. kike ;). Dobijenu pletenicu potom urolamo u krug i to je središnji deo pogače,

to je srce naše česnice.

 

Verovatno će prilikom obrade testa biti potrebno dodati još malo brašna (ali to nisam dodatno merila).

 

Preostala dva dela delimo sada na još po 2 dela (ne na tri kao kod prve pletenice), tako da ukupno imamo 4 trake. Opet oblikujemo rukama trake, odnosno dugačke valjčiće i kada smo izvukli dovoljno duge trake tada kreće sparivanje  - odnosno preplićemo po dve trake kako bi dobili nešto nalik pletenici i tako oba puta.

 

Što znači da će ove dve pletenice imati po dve trake, a ne tri kao prva.

 

Dobijene pletenice obmotavamo oko središnjeg dela pogače.

 

A onda naravno tu dolazi i nezaobilazno stavljanje novčića :).

Novčić volim da dobro očistim i dezinfikujem, verujem da svako ima svoj način kako to radi.

 

Ostavimo česnicu još 20 minuta da narasta, potom je premažemo smesom

(jaje, kašika tople vode, kašika ulja).

Peče se na 180 stepeni oko 35 minuta.

 

Posle 20 minuta pečenja prekrila sam česnicu pek papirom kako ne bi previše potamnela korica.

Pečenu česnicu umotamo u krpu.

 

Iskrena da budem, nisam očekivala da će ova česnica ovako dobro izgledati, pletenice su zaista dale posebnost i neku dozu svečanosti.

Ja sam je pripremala na Badnje veče i sutradan kada smo je lomili je bila ukusna i mekana, ali verujem da je još bolje ukoliko se istog dana lomi.

 

Savršena i mirisna česnica je bila spremna za Božićno svitanje, novčić je bio dobro sakriven, reklo bi se da najradosniji praznik može početi i u našem domu... :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Slana štrudla sa sirom

Moram priznati da mi nekako sam naziv štrudla ne ide uz opis slana.

 

Svi verovatno štrudle vezujemo za mak, orahe ili džem, nekako štrudla nije štrudla ako nije slatka.

Ili sam bar tako do sada mislila ;).

Usledili su dobri demanti isprobavanjem ovog recepta.

Zapravo, tog dana mi je namera bila da napravim nešto sa sirom što nije pita, a nisu ni kiflice.

Ovo svakako jeste dostojna zamena.

 

Testo je fenomenalno, ne vidim šta tu ne bi moglo da uspe, a ukus će svakako zavisiti i od samog sira koji je fil za ovu štrudlu, tako da obazrivo prilikom odabira.

Ja obično kombinujem sitan neslani sir i neki malo slaniji koji usitnim viljuškom.

 

Potrebni sastojci:

  • 1.3kg brašna
  • 600ml mleka
  • 45gr kvasca
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 100ml ulja
  • 40gr putera
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica šećera
  • sok od 1/2 limuna
  • 800gr sitnog sira (dodatno posoliti ako je neslan)
  • 2 belanca

Umlačimo mleko, dodajemo šećer, kašičicu brašna i izdrobljen kvasac, pa ostavimo tako poklopljeno

10 minuta da narasta.

 

Za to vreme pomešamo jaja, so, limunov sok, prašak za pecivo, ulje, brašno, najpre kašikom, pa dodatjemo nadošli kvasac i potom nastavljamo da mesimo rukama.

 

Dobro izardimo testo, dok ne počne da se odvaja od posude, potom ga pokrijemo krpom i ostavimo na toplom da narasta oko sat vremena. Ovo je malo veća količina pa je potrebno i malo više vremena za narastanje.

 

Nadošlo testo podelimo na 4 jednaka dela i svaki deo oklagijom razvučemo na oblik pravougaonika  

(kao kada spremamo slatku klasičnu štrudlu), premazujemo razvučeno testo sa malo ulja (otprilike 1 kašika) i filujemo (sir i belanca, po potrebi ako je sir neslan dodati so).

 

Rolamo štrudlu, tako da što više namotaja bude, prebacujemo u pleh i ostavimo još nekih 15 minuta da narasta.

 

Na svaku štrudlu pre samog pečenja stavimo po malo putera u listićima.

Peku se na 200 stepeni oko 35 minuta.

 

Ostavimo da se dobro ohladi pre samog sečenja.

 

Štrudla je mekana i znate ono kada pritisnete hleb pa vidite kako diše, e to se upravo može ovde uočiti,

taj sok od limuna zaista daje posebnu mekoću testu, od kako sam to otkrila,

ni jedna štrudla ne prolazi bez njega, bilo slana ili slatka.

 

NAZAD NA SPISAK

 


Brze pogačice

Ovo je zaista jedan od onih brzih recepata, gde nema čekanja da testo narasta, gde se sve sjedini po principu "smuti pa prospi" i odmah ide u rernu. Dobro, nije baš prospi, jer ipak radi oklagija,

ali verujte mi, vrlo je jednostavno.

 

A ukusno je, lepo i izgleda, u zavisnosti čime ih pospipamo mogu delovati potpuno šarenoliko i još primamljivije. Vrlo, vrlo zanimljivo posluženje koje se može za čas posla naći na stolu.

 

Najbolje idu uz jogurt ili pavlaku.

 

Potrebni sastojci:

  • 550gr brašna
  • 2 jaja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100ml ulja
  • 1/2 čaše kiselog mleka
  • 200ml jogurta
  • 3 kašike susama (+ za posipanje)
  • aleva paprika (za posipanje - opciono)

Sjedinimo sve sastojke - 1 jaje, prašak za pecivo, so, jogurt, kiselo mleko, susam, ulje, brašno.

Umesimo testo (vrlo kratko traje sama izrada testa).

 

Odmah potom razvučemo testo oklagijom i čašom vadimo pogačice, ređamo u pleh obložen papirom.

 

Pogačice premazujemo umućenim jajetom, posipamo susamom, a po želji posipamo i sa malo slatke aleve paprike, dobiju interesantnu boju.

 

Na fotografijama možete videti pogačice sa susamom i sa alevom paprikom.

 

Mogu se posipati i suncokretom, lanenim semenom, kimom, ko šta voli.

 

Peku se između 22-24 minuta na 200 stepeni.

 

Volim te brze i jednostavne recepte koji mi baš dobro dođu kada sam u trci sa vremenom.

 

Ovo je svakako jedan od njih.

 

NAZAD NA SPISAK

 


Urolane mini pizze

U mom okruženju gotovo da svi obožavaju dobro poznati ukus pizze, a još ako je domaća.

 

Ovoga puta sam želela da pripremim nešto što jeste pizza, ali je malo drugačije forme, odmah su mi naravno na pamet pale mini pizze. Ko je ljubitelj takvih ukusa, ovo će prosto obožavati jer je i samo testo odlično.

 

Meni je nekako uvek najbitnije kod pizze - testo i dobar sir. To je zapravo baza cele priče.

I nije komplikovano kao što možda na prvi pogled deluje, opet je ova količina možda malo veća,

zapravo pojam količine je vrlo relativna stvar, zavisi koliko ljudi je u vašem bliskom okruženju :).

 

Potrebni sastojci:

  • 250ml mleka
  • 200ml vode
  • 1 jaje
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika soli
  • 220ml ulja
  • 40gr kvasca
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1050gr brašna
  • 350gr šunke
  • 350gr kačkavalja
  • kečap
  • origano

Zagrejemo mleko (da bude mlako), u to dodajemo 1 kašičicu šećera, 1 kašičicu brašna i izdrobljeni kvasac, poklopimo i pustimo 15 minuta da nadođe.

 

Kada je kvasac nadošao, pomešamo najpre jaje, so, ulje, limunov sok, mlaku vodu, dodajemo pola količine brašna i nadošli kvasac, potom nastavljamo sa dodavanjem preostale količine brašna. Testo dobro izraditi rukama, uvek kada je količina brašna preko jednog kilograma, mi sitnije građe moramo malo više da zapnemo, ali eto dobrog treninga za ruke ;).

 

Kada smo umesili testo, ostavljamo ga na toplom, pokriveno. Pustila sam da narasta sigurno sat vremena, možda čak i duže.

 

Nadošlo testo prebacimo na pobrašnjenu radnu površinu i premesimo ga, pa ga podelimo na tri jednaka dela što znači da od ove količine dobijamo 3 pizza rolata koja kasnije sečemo na kolutiće (kriške).

 

Svaki deo dodatno premesimo i razvučemo oklagijom. Tako razvučeno premažemo sa jednom kašikom ulja, potom sledi kečep (savet - ne stavljati previše da ne bi curio prilikom sečenja), rendanu šunku, rendani kačkavalj i malo origana. Urolamo našre prvo malo remek delo tako da bude što više namotaja (uvek pre urolavanja, zavrnem malo sve četiri stranice ka unutra kako bih sprečila ispadanje fila). Tako urolanu pizzu sada pretvaramo u mini urolane pizze, sečemo kriške (otprilike debljine prsta) nekim oštrijim nožem lagano pridržavajući fil i ređamo u pleh obložen pek papirom.

 

Peku se oko 25 minuta na 200 stepeni (možda koji minut gore - dole u zavisnosti od rerne), bitno je da fino porumene.

 

Ostavimo ih da se prohlade ili ih odmah služimo.

 

Dobra je ideja za recimo neki rođendan, naročito dečiji, klinci ovo prosto obožavaju.

 

NAZAD NA SPISAK

 


Kuglice sa maslinama

Nešto punog ukusa, nešto sa maslinama, nešto jednostavno, nešto zasitno i malo jače što može biti kao predjelo na vašoj trpezi, nešto kao slani sitni kolači.

 

Ako vam ne smeta malo jači ukus i nešto više mlečne masnoće, onda će vam se ovaj recept jako dopasti.

Jednostavne stvari sa malo sastojaka su često i najukusnije stvari.

 

Meni je lično ovde odlična ta kombinacija sira i maslina koja ne može da omane.

 

Potrebni sastojci:

  • 320gr brašna
  • 320gr kačkavalja
  • 250gr putera
  • 35 komada maslina
  • 100gr susama
  • 2 belanca

Izrendamo kačkavalj, dodamo u njega omekšali puter i brašno, rukama dobro umesimo i sjedinimo testo tako da bude kompaktno.

 

Odvajamo deliće testa i utiskujemo u svaki deo po jednu maslinu (prethodno ih ostavim da odstoje u vodi nekih 15 minuta i dobro ih isperem jer su često prilično slane).

Oblikujemo kuglice.

 

Gotove kuglice uvaljamo u belanca pa u susam i pečemo na 200 stepeni oko 35 do 40 minuta u zavisnosti od rerne.

 

Obratiti pažnju da nam susam ne pregori.

 

U toku pečenja sam izlila višak masnoće koju puštaju kuglice što zbog putera što zbog kačkavalja.

 

Kada su pečene, stavljamo kuglice na ubruse da upiju masnoću.

 

Kada su se ohladile, posložila sam ih u mini korpice za kolače.

 

NAZAD NA SPISAK

 


Comments: 0