Američka pita

Prva pomisao na američku pitu mi je nekako uvek bila dobro poznata Madonina pesma American pie.

Potom bi usledila slika pite iz raznih crtaća kojom se crtani likovi neretko gađaju. :)

 

Shvatih da je konačno došlo vreme da svoje prve dosadašnje asocijacije zamenim pravom,

pravcatom američkom pitom. :)

Tako i bi!

 

Zaista sam odavno želela da je napravim, ali je sve nekako drugo dolazilo na red pre nje.

Potpuno neopravdano je ova pita toliko dugo čekala svojih 5 minuta.

Mada kažu da na dobre stvari i vredi čekati. ;)

 

Sada je sigurno da će se u mojoj kuhinji praviti često. I to verovatno u različitim varijacijama.

Bićete obavešteni. :)

 

Kod američkih pita mi je posebno privlačan specifičan izgleda koji se razlikuje od svih naših pita.

Testo se drugačije izrađuje, a i ovo ukrašavanje pite je vrlo zanimljivo.

Ukus je fenomenalan. Tako da je u ovom slučaju sve na svom mestu.

 

Potrebni sastojci:

 

Testo

  • 250gr brašna
  • 150gr putera
  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 50gr šećera
  • 1 jaje
  • 2 kašike hladne vode

Fil

  • 600gr višanja
  • 1 kašika soka od limuna
  • 65gr šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 2 kašike griza
  • 6 kašika vode

Premaz

  • 1 belance
  • kristal šećer za posipanje

Pripremu pite sam započela od sredine, tačnije od fila, ovog divnog i mirisnog fila. :)

U šerpu sipamo višnje, šećer, vanilin šećer, cimet i sok od limuna.

Stavimo sve na ringlu i kada krene da krčka pustimo nekih 5-6 minuta da vri uz povremeno mešanje kako nam ne bi fil zagoreo.

Višnje će pustiti tečnost tako da nije potrebno dodavati vodu.

U šoljici pomešamo griz i vodu, sjedinimo tako da nema grudvica i nakon par minuta krčkanja fila, ubacujemo razmućeni griz.

Pomešamo sve dobro i pustimo još 3-4 minuta da se sve ukuva.

Višnje ne treba da budu raskuvane i da izgube svoj oblik, tako da je ovo vreme pripreme sasvim dovoljno za fil.

Nakon toga ostavimo fil da se dobro ohladi (fil će se dodatno stegnuti tokom hlađenja).

 

Što se pripreme testa tiče, ovoga puta koristimo mixer. :)

Najpre iseckamo puter na listiće, dodamo šećer, 2 kašike vode, vanilin šećer i prah puding.

Mutimo 2-3 minuta da se sjedine sastojci, a potom ubacujemo jaje, mutimo kratko, a onda sledi dodavanje brašna i praška za pecivo.

Tada mutimo takođe kratko, svega minut-dva.

Testo će izgledati prilično usitnjeno i nekompaktno, ali ne brinite, rukama se vrlo lako sve sjedini.

Tako da kao što sam i nagovestila, odlažemo mixer i testo doradimo rukama, oblikujemo manju loptu, prekrijemo je providnom folijom i šaljemo testo u frižider na 30 minuta.

 

Nakon isteka tog vremena, odvojimo 2/3 našeg testa (to će nam biti donja kora), a preostala 1/3 testa je za trakice koje idu preko pite.

 

Taj veći deo testa koji smo odvojili za donju koru pospemo sa još malo brašna

(obavezno podlogu posuti da se ne lepi) i razvučemo ga oklagijom na oblik kruga.

Meni je najlakši način prebacivanja testa u kalup za pitu taj da namotam razvučeno testo na oklagiju,

tako ga prenesem iznad kalupa i onda ga samo lagano razmotam.

Neće pucati, a i da malo pukne, da se popraviti. :)

 

Koru sam utisnula u kalup i na ivice kalupa kako bi ivice pite bile ovako reckaste.

 

Preko tako postavljene kore izlijemo naš ohlađeni fil (koji tako dobro miriše i mnogo je njam njam). :)

 

Ostalo je još da oklagijom razvučemo preostali deo testa i da ga isečemo na trakice (potrebno je 10 traka).

 

Najbolje je da izmerite veličinu pleha i tako znate koliko je potrebno da budu duge trakice.

Moj kalup je prečnika 28cm, mislim da je to neki standard kada su ovakvi kalupi u pitanju.

A sekla sam trakice širine oko 2cm (možete i tanje ako želite).

 

Postupak postavljanja traka je sledeći -  najpre postavimo 5 traka uzdužno preko fila

(pogledajte fotografiju).

Trakice će visiti preko stranica kalupa (višak se kasnije secne).

 

A onda kreće ukrštanje i finiširanje ove divne dekorativne pite.

To sam radila tako što sam nakon postavljanja 5 uzdužnih traka preko fila, podigla 2. i 4. trakicu

(zarolala je kao na fotografiji) i stavila prvu traku poprečno.

Zatim vraćamo na svoje početno mesto 2. i 4. traku.

Potom po istom principu podižemo 1. 3. i 5. traku (zarolamo) i stavljamo poprečno drugu traku.

Vraćamo 1. 3. i 5. traku na početno mesto.

Postupak se dalje ponavlja po istom principu.

 

Nije komplikovano ni malo, iako malo zvuči kada se postupak čita, a ne gleda, ali imate priložene fotografije tako da verujem da neće biti problema. :)

 

Kada smo postavili trakice, secnemo višak koji izlazi iz kalupa i potom premazujemo pitu sa umućenim belancetom. Pospemo pitu sa malo kristal šećera.

 

Pita se pekla 30 minuta na 180 stepeni (ako primetite da gornja korica previše tamni, prekrijte pitu sa alu folijom tokom pečenja).

 

Nakon pečenja je potrebno da se dobro (baš dobro) ohladi kako bi se lepo sekla.

 

S obzirom da je ovo moja prva američka pita koju sam pravila, zadovoljna sam i dajem joj jako visoku ocenu. :)

NAZAD NA SPISAK

 


Cheesecake u čaši

Fenomenalno! Fenomenalno! Fenomenalno! :)

 

Kada poželite brzu i laganu poslasticu, a ako ste još uz to i ljubitelj cheesecake-a, ovo je nešto što definitivno treba probati! :)

Kremasta poslastica u kojoj se umesto šećera koristi med, integralni keks takođe bez šećera, o crvenom voću nema potrebe ni da pričam ;), a sve upotpunjuje divni grčki jogurt.

 

Meni je lično cheesecake omiljena poslastica pa sam baš želela da napravim neku ultra brzu varijantu, nešto po ukusu slično. Baš slično. :)

 

Uz sve to, ovako servirano u velikim vinskim čašama deluje jako romantično, pa još i ta crvena boja, eto prilike da zajedno sa svojim voljenim bićem uživate u ovom fantastičnom dezertu. :)

 

Potrebni sastojci:

  • 400ml grčkog jogurta
  • 180gr kisele pavlake
  • 1 kašičica aroma vanile
  • 2 kašike meda
  • 100gr integralnog keksa (koristila sam Integrino Štark - odličan je)
  • 300gr mix crvenog voća
  • 30gr pečenih lešnika
  • 2 kašike vode

Kada pogledamo sastojke, odmah nam može biti jasno da ovde greške ne može biti. :)

Grčki jogurt u kombinaciji sa crvenim voćem je divna lagana poslastica koju retko ko može da odbije.

 

Priprema je zaista i više nego jednostavna. :)

 

Crveno voće ubacimo u šerpicu sa 2 kašike vode, stavimo na ringlu i kada provri dodamo 1 kašiku meda. Pustimo da se voće krčka nekih 7 - 10 minuta na srednjoj temperaturi.

Potom ostavimo da se naš crveni fil ohladi.

 

To je jedino što u pripremi oduzima malo vremena. :)

 

Ostalo je sve jako brzo.

Beli krem pripremamo tako što pomešamo grčki jogurt, kiselu pavlaku, 1 kašiku meda i aromu vanile.

 

Serviranje može da počne. :)

 

Koristila sam velike vinske čaše tako da je ova količina bila dovoljna za 2 porcije, ali ako koristite manje, može biti za 4.

 

Keks podelimo odmah na dva dela (za dve porcije), deo izdrobimo i stavljamo u čaše.

Izabrala sam Integrino Štark bez šećera i mogu vam reći da sam prijatno iznenađena. Odličan je.

Ubacimo i po par lešnika (prelomimo na pola), pa preko ide deo crvenog fila, zatim beli krem.

 

I još jednom ponovimo postupak (keks i lešnik, crveni fil, beli krem).

Na završni sloj belog krema sam stavila još malo crvenog fila što je ostalo, par celih lešnika i malo izmrvljenog keksa radi dekoracije.

 

Divno je što dok pripremate ovaj dezert možete videti kako se mešaju crveni fil i beli krem, ta kombinacija boja i kontrast deluju jako primamljivo.

 

Cheesecake u čaši sam ostavila u frižideru nekih sat vremena pre konzumiranja.

 

I šta bih vam još rekla...

... ovo je bio fantastičan lagani i brzi cheesecake koji će se zasigurno često praviti. :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Tiramisu u čaši

Ovih dana sam baš nekako raspoložena za pravljenje brzih, kremastih dezerata u čaši.

Osvežavajući su, punog ukusa, a lagani. Obožavam ih.

A pritom i izgledaju wow. :)

Tiramisu nikada ne odbijam, a ovo je jedan laganiji recept za njega jer ne sadrži jaja.

 

Potrebni sastojci:

  • 200ml slatke pavlake
  • 100gr mleka u prahu
  • 20gr putera
  • 1 kašika aroma vanile
  • 80ml vrele vode + 200ml za kafu
  • 40gr meda
  • 2 kisele pavlake
  • 10gr kakao praha
  • 60gr pečenih lešnika
  • 200gr integralnog keksa
  • 1 kašičica instant kafe

Postupak započinjemo tako što stavljamo u blender mleko u prahu, 30gr meda, aromu vanile, rastopljeni puter i 80ml vrele vode. Blendiramo sastojke 3-4 minuta i nakon toga dobićemo gusti krem ukusa vanile.

 

Ostavimo krem da se ohladi pa nakon toga nastavljamo pripremu.

Umutimo slatku pavlaku, dodajemo tome naš prethodno pripremljeni krem, 2 kisele pavlake i 10gr meda. Mixerom sve sjedinimo.

 

Nakon toga razmutimo instant kafu u 200ml vode (to nam služi za umakanje keksa).

 

I počinjemo serviranje.

 

U čašu najpre stavljamo krem, pospemo preko sa malo kakao praha (najbolje je pomoću cediljke), potom na red dolazi keks koji smo umočili u kafu i posipamo preko sa malo seckanih lešnika.

Ko je ljubitelj ukusa kafe u dezertima, može dodatno uliti po kašičicu razmućene kafe preko svakog reda prilikom serviranja.

Ako se samo oslonimo na umakanje keksa u kafu, ukus same kafe će biti vrlo diskretan i pomalo neprimetan zbog dominacije krema i njegovog ukusa.

 

Zatim ponavljamo postupak dva ili tri puta, u zavisnosti od veličine čaše.

 

Serviranje završavamo tako što stavljamo kašiku krema i malo kakao praha. Po želji i malo lešnika.

Lešnik možemo zameniti bademom ili orasima, šta ko više voli. :)

 

Divna poslastica koja postaje još lepša kada se podeli sa prijateljima! :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Malina desert sa burbonom

Kao što možete da primetite, u poslednje vreme sam prilično orjentisana na dezerte u čaši.

Apsolutno sam oduševljena jednostavnošću i kombinacijom ukusa, kako nešto brzo, voćkasto, sa medom, može biti toliko primamljivo i ukusno.

 

Dobre stvari ne treba menjati. :)

Novim kombinacijama svih ovih laganih dezerata samo nastavljam tradiciju dobrog. :)

Mascarpone i grčki jogurt su pobedili, maline su voće koje posebno cenim, a osvežavajućim poslasticama uvek dajem prednost.

 

Potrebni sastojci:

  • 300gr malina
  • 1 pakovanje piškota
  • 400gr grčkog Dukatos jogurta
  • 250gr mascarpone sira
  • 2 + 1/2 kašike meda
  • 50gr seckanih badema
  • 3 kašike burbona
  • 1 kašičica aroma vanile

Sjedinimo grčki jogurt, mascarpone sir, 1 + 1/2 kašiku meda i aromu vanile.

Vrlo brzo i jednostavno smo dobili divni ukusni krem.

 

Potom odvojimo 150gr malina koje stavljamo u šerpicu sa kašikom meda i to kuvamo 5-6 minuta, dok se ne dobije lepa tečna smesa koja će nam služiti kao preliv. Ostavimo da se završni preliv ohladi.

 

U malo mlake vode sipamo burbon i u to ćemo umakati piškote.

 

Serviranje možete zaista kako želite.

Ja sam počela sledećim redosledom - piškote (umočene u razređeni burbon), krem, sveže maline, malo seckanih badema, krem, pa potom piškote, maline, bademi iiiiii opet kremmm. I tako dok ne utrošimo sav materijal.

Preko sipamo ohlađeni crveni preliv koji će naći svoj put da se spusti i do sredine. :)

 

Kompletno uživanje! :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Crvena kinder torta

Jeste kinder - nije kinder! :)

 

Oduvek sam se pitala zašto se kinder torta zove kinder ako u njoj nema kinder čokolade, već se stavljaju eurokrem i lešnici.

Kako to da nešto ostane bez glavnog sastojka čije ime nosi?! ;)

Pa da, mora da se tako zove jer je deci namenjena. ;)

 

Ipka, u svom tom razmišljanju pomislila sam, a zašto ne napraviti tortu koja će sadržati prave kinder čokoladice.

Koliko li će to tek deca voleti?! :)

 

Oooo, veoma. Verujte na reč! :)

 

Potrebni sastojci:

  • 300gr mlevenog plazma keksa
  • 400gr putera
  • 70ml soka od narandže
  • 4 kesice pudinga od vanile
  • 6 kašika kristal šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 180gr šećera u prahu
  • 1.1Lmleka + 300ml za šlag
  • 1 kašika aroma vanile
  • 400ml slatke pavlake
  • 300gr malina
  • 200gr kinder čokolade
  • 100gr pečenih mlevenih lešnika
  • 3 šlaga
  • 60gr crne čokolade za dekoraciju ( + 2 kašike mleka , 10gr putera)
  • po želji čoko bombone za dekoraciju

Ovu divnu i drugačiju kinder tortu koja se ne peče započinjemo da pripremamo tako što najpre pravimo osnovu tj. bazu (koru).

Baza je slična kao kod čizkejka - pomešamo mleveni plazma keks, sok od narandže i 150gr rastopljenog putera.

Kada sjedinimo sastojke, prebacujemo smesu u kalup za tortu (koristila sam okrugli kalup prečnika 28cm). Rasporedimo fino koru i izravnamo.

To odmah ide u frižider dok nastavljamo dalju pripremu.

 

Od 1.1L mleka, odvojimo oko 150ml kako bismo razmutili puding, šećer i vanilin šećer u posebnoj posudi,

a preostalu, veću količinu mleka stavljamo na ringlu da provri.

Kada mleko provri, ulijemo našu tečnu smesu od razmućenog pudinga i šećera i jednostavno skuvamo puding (2-3 minuta je potrebno).

Videćete kako se brzo zgušnjava pa je potrebno malo više snage prilikom kuvanja, sreća pa kratko traje. :)

 

Ohlađeni puding prekrijemo providnom folijom i ostavimo da se dobro (baš doooobro) ohladi!

 

Nakon izvesnog vremena, kada se puding skroz ohladio, nastavljamo sa daljom pripremom.

 

Mixerom mutimo 250gr putera sobne temperature sa šećerom u prahu.

Kada dobijemo sjedinjenu kremastu smesu, tome dodajemo dooobro ohlađeni puding, potom mlevene lešnike i aromu vanile.

Mixerom kratko sjedinimo.

 

U odvojenoj posudi umutimo slatku pavlaku koju potom kašikom dodajemo prethodno umućenoj smesi

(od putera i pudinga).

Lagano, kašiku po kašiku dodajemo i dalje mešamo sve dok se ne sjedini.

Dobićemo pozamašnu količinu fila koju delimo na dva jednaka dela.

 

U prvi deo koji će ići odmah preko kore od keksa, dodajemo 300gr smrznutih malina i mešamo malo duže fil kako bi se sve sjedinilo i dobilo ovu divnu ružičastu boju.

 

A u drugi deo dodajemo seckane kinder čokoladice (njami). :)

 

Do sada nisam imala prilike da probam tortu u čiji fil su stavljane čuvene kinder čokoladice koje neodoljivo podsećaju na detinjstvo.

Tako sam i došla na ideju da bi bilo interesantno probati ovako nešto. :)

 

Sada smo dobili dva naša fila.

Ružičasti i žuti. :)

 

Kao što možete videti na fotografiji, preko same kore ide najpre ružičasti fil od malina, pa potom preko njega fil sa kinder čokoladicama.

 

Tortu ostaviti u frižideru da se dobro stegne (pre dekoracije je stajala 24h u frižideru).

Sutradan sam je finiširala tako što sam umutila šlag i preko dodala rastopljenu crnu čokoladu (sa 2 kašike mleka i 10gr putera).

Možete je dekorisati naravno po želji, ali šlag ponajviše ide uz sve ove kremaste filove.

 

Zadovoljna sam jako finalnim rezultatom i svojom zamisli da dobijem potpuno drugačiju kinder tortu.

 

Kremasta je, osećaju se maline, keks i naravno kinder čokoladice.

 

Nije previše slatka, ma baš po meri! :)

 

I tako je crvena kinder torta rođena! :)

 

NAZAD NA SPISAK