Kroasan kiflice

Zašto kroasan kiflice?

 

Zato što nisu klasični kroasani, a nisu ni klasične kiflice.

Za prave kroasane se koristi puter kako bi napravili lisnato testo, a opet sam nastojala da imaju taj spoljni izgled kroasana, tj. da budu tako lepo zakrivljene.

 

Pripremala sam malo drugačije testo nego obično, novine su u vidu korišćenja hladne vode prilikom mešanja sa kvascem, zatim sam više puta premesila testo, a bilo je malo van, a malo i u frižideru.

Tako da kao što vidite, ima svega. :)

 

Zadovoljna sam finalnim izgledom, a moji  ukućani degustatori ponajviše ukusom.

 

Potrebni sastojci:

  • 60gr mleka u prahu
  • 3 kašičice suvog kvasca
  • 550ml hladne vode
  • 1 kašičica šećera
  • 2+1/2 kašičice soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 130ml ulja
  • 1 jaje
  • 1 kašika mleka
  • 1100gr brašna+ za obradu testa
  • oko 250gr šunke (u listićima)
  • oko 250gr kačkavalja (u listićima)

Postupak započinjemo tako što u 400ml vode sipamo mleko u prahu, kvasac i žicom sve lagano sjedinimo. U drugoj posudi pomešamo ostatak vode sa solju i šećerom(mešamo dok se ne rastvori).

U polovinu od ukupne količine brašna sipamo prašak za pecivo i polako dodajemo tečnost sa kvascem,

a onda i vodu u kojoj smo rastvorili so i šećer.

Najpre sve mešamo kašikom, a kako se sastojci budu sjedinjavali, počinjemo da dodajemo preostalu količinu brašna i uključujemo naše vredne ruke. :)

 

Mnogima je najomiljeniji deo upravo samo mešenje testa, što i može da bude dobar fizički trening. ;)

Ovo testo je potrebno malo jače mesiti, pa čak i udarati. Da, da, dobro ste čuli! :)

Kada smo završili sa kanalisanjem naših kulinarskih emocija, prekrivamo ovo savršeno oblikovano testo folijom i puštamo ga da 30 minuta odmori... Od nas... :)

 

Nakon isteka tog vremena sledi nova runda.

Potrebno je da premesimo testo i opet to treba biti malo jače.

Testo ponovo prekrivamo folijom i sada ga šaljemo u frižider (kao što vidite, prolazi razne temperaturne razlike).

Pustila sam da u frižideru stoji dobra 2 sata, a onda sam rešila da konačno započnem finalizaciju

kroasan kiflica.

 

Testo sam podelila na 2 jednaka dela i svaki deo oklagijom razvukla na veliki krug (slobodno neka bude tanko razvučeno testo).

Čak mi je i za ovo oklagijanje bilo potrebno više snage nego obično, jer je ovo testo pomalo neposlušno,

ali tako divno narasta i ukus je odličan.

 

Zatim naš krug izdelimo na trouglove (kao kada pravimo standardne kiflice) i svaki trougao na najširem delu malo zasečemo po sredini, što možete videti na fotografiji.

 

Potom listić kačkavalja stavimo na listić šunke i urolamo, tako da kačkavalj bude unutar šunke.

Rolnicu stavljamo na naš trougao i počinjemo da rolamo kroasan, tako da bude što više namotaja,

tj. da pri rolanju dodatno razvlačimo testo.

 

Dobijenu kiflicu zakrivimo ka unutra kako bi dobila taj čuveni izgled kroasana.

 

Kroasan kiflice ređamo u pleh i premazujemo ih smesom od jednog jajeta i jedne kašike mleka.

 

Ovo divno pecivo šaljemo u rernu na nekih 190 stepeni oko 20 minuta.

Znaćete da su gotove kada dobiju lepu zlatno žutu boju.

 

Pečeno pecivo prekrijemo krpom ili pustimo ukućane da odmah navale. :)

 

Kačkavalj se taman lepo otopio, kroasančići su meki, a stomačići puni. ;)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Pletene pica rolnice

Još jedan zanimljiv način kako da napravite nešto ukusa pice, a da bude drugačije spakovano.

Obično sam pravila pica pužiće (mini pice), ali baš mi se nešto plelo sada. :)

 

Ovo testo je jako dobro upravo za pletenje jer je gipko i može lepo da se upakuje, a premaz koji stavljamo sprečava da dođe do pucanja testa.

Baš se sve ovde skockalo. :)

I ukus i miris... i izgled :)

 

Potrebni sastojci:

  • 1.2kg brašna tip 400 meko
  • 600ml mleka
  • 2 jaja
  • 40gr svežeg kvasca
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika soli
  • 150ml ulja + 2 kašike
  • 1 kašika tople vode
  • 350gr šunke
  • 350gr kačkavalja
  • kečap po potrebi
  • susam po potrebi

Pripremu testa započinjemo tako što u 200ml toplog mleka stavimo izdrobljen svež kvasac, suvi kvasac, šećer. Promešamo lagano i ostavimo 5-6 minuta da kvasac počne da radi.

 

Za to vreme u posudu za mešnju sipamo jedno jaje, preostalu količinu mleka, so, ulje i polovinu od ukupne količine brašna.

Potom u smesu dodajemo nadošli kvasac i mešamo najpre kašikom (još bolje varjačom :)), a onda postepeno dodajemo preostalu količinu brašna.

 

Kako testo dobija na gustini, nastavljamo da ga mesimo rukama dok ne dobijemo lepo oblikovanu loptu.

 

Testo premažemo sa jednom kašikom ulja, prekrivamo posudu providnom folijom, pa krpom i ostavimo na toplom nekih 40-tak minuta da narasta. Za to vreme popijemo kafu. ;)

 

Nakon tog vremena uzimamo naše divno testo i delimo ga na loptice koje su teške 100gr.

 

Svaku lopticu dodatno premesimo (dodamo još malo brašna ako je potrebno, tj. ako se testo lepi)

i oklagijom razvučemo lopticu na oblik kao na fotografiji.

 

Zatim nožem pravimo rezove sa gornje i sa donje strane našeg razvučenog testa ostavljajući sredinu testa slobodnom (tu dolazi fil).

 

Po sredini testa koja nije isečena sipamo malo kečapa, rendane šunke, rendanog kačkavalja i počinjemo da pletemo (ne mrežu, nego testo :)).

 

Pletemo tako što ukrštamo paralelne krajeve što je najbolje da vidite na fotografiji, jer rečima ispričano deluje znatno komplikovanije.

Kada smo ispleli celu rolnicu, krajeve testa ušuškamo i podvučemo ka donjoj strani kako fil ne bi slučajno izašao napolje. :)

 

Pletene pica rolnice ređamo u pleh (najbolje je da se peče u velikom plitkom plehu kako bi se dobro ispekle sa svih strana).

 

Potom premazujemo rolnice smesom od jednog jajeta, jedne kašike vode i jedne kašike ulja.

Dodala sam i malo susama preko.

 

Testo pečemo na 200 stepeni između 25-27 minuta u zavisnosti od rerne.

Gotove su kada dobiju lepu zlatkastu nijansu.

 

Mogu se puniti i samo sirom, verujem da su i tada jako ukusne.

 

Uživajte u svom malom remek delu od testa! :)

 

NAZAD NA SPISAK

 

 


Integralne pogačice sa pivom

Nešto integralno što se dopada i onima koji nisu ljubitelji tamnijeg peciva.

Možda je to zbog piva, a možda su pogačice stvarno toliko dobre u ovakvoj kombinaciji ;).

Meni su taman, ma šta taman... odlične :)!

 

Potrebni sastojci:

  • 250ml piva
  • 130ml maslinovog ulja + 2 kašike za premazivanje
  • 50gr susama
  • 50gr suncokreta
  • 1 kašika mlevenog lanenog semena
  • 1 + 1/2 kašičice soli
  • 120ml tople vode
  • 1 + 1/2 praška za pecivo
  • 760gr speltinog integralnog brašna

Priprema integralnog testa nekako uvek bude jednostavnija nego kada radimo sa belim brašnom.

A zapravo važi kako je integralno brašno nesaradljivo. I uistinu jeste ako koristite ječmeno ili ovseno.

Ali sa speltom i ražanim nećete imati problema.

Obično kada pravim integralno pecivo, trudim se da zaobiđem i kvasac pa i čitav taj postupak čekanja da testo naraste.

Ovde ga nisam skroz zaobišla, jer tu je pivo ;).

 

Postupak pripreme ovih pogačica se satoji u sjedinjavanju svih nabrojanih sastojaka (prvo kašikom), a potom rukama oblikujemo testo.

Odmah nakom mešnje testa prebacujemo ga na brašnom posutu površinu i krećemo da ga razvlačimo oklagijom.

Ovoga puta sam razvukla testo na debljinu oko 1.5cm i baš sam želela da seckam pogačice na pravougaone oblike.

Jako mi se dopadaju frikomove hrono pogačice koje su odličnog ukusa, a i super im je oblik. Želela sam nešto slično.

U frikom pogačicama naravno nema piva, ali zato kod kuće možete da se poigrate sa satojcima kako želite :).

Meni je ova kombinacija odlična, testo se lako radi, nema čekanja, brzo se sprema, ma savršeno.

 

Pogačice su dimenzija 9x6cm i to je bila prava dimenzija koju sam želela.

 

Potom ih odmah expresno ređamo u pleh, premažemo maslinovim uljem i smestimo ih u rernu.

 

Pekle su se oko 30min na 180 stepeni.

 

Prilikom pripreme integralnog peciva, uvek je poseban izazov kako uvideti kada je testo pečeno,

jer brašno je tamno pa je tamno :).

Iz prakse znam da se integralni mafini, pogačice peku uvek negde oko 25-30min.

A tu je i čačkalica test - bocnemo i vidimo da li na njoj ima testa ili ne.

 

Humus i pogačice - meni idealan doručak!

 

NAZAD NA SPISAK

 

 


Štapići sa maslinama

Oduvek sam želela da napravim štapiće sa maslinama, ali sa nekom pravom merom, da ne budu ni previše masni, a ni previše suvi sa malo maslina. Definitivno je baš sve u meri :).

 

U jednom periodu sam gotovo svakoga dana za doručak kupovala štapiće sa maslinama u obližnjoj pekari i bili su definitivno najbolji koje sam ikada jela. Dobro, sada imaju konkurenciju ;).

 

Moji štapići imaju dovoljno maslina, hrskavi su, ali su manje masni nego ti pekarski, ali sam to baš i nastojala da dobijem.

 

Potrebni sastojci:

  • 640gr brašna + za obradu testa
  • 350ml vode
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 70ml maslinovog ulja + 5 kašika za premazivanje
  • 250gr maslina

Postupak pripreme ovih štapića jeste malo duži tako da ako ne planirate da odvojite više vremena za ostanak u kuhinji, bolje pravite nešto drugo :).

Mada, ako se odlučite za ove štapiće, sigurno vam neće biti žao što ste utrošili toliko vremena, fantastični su.

 

Pravljenje testa se sastoji iz dva dela.

 

Prvi deo podrazumeva da uveče sjedinimo 200gr brašna, 200ml hladne vode i samo na vrh kašičice suvog kvasca (bukvalno manje od 1/4 kašičice).

Pomešamo kašikom, prekrijemo folijom i ostavimo našu smesu (koja je tečnija) da stoji oko 14 sati. Potrebno je da testo stoji na temperaturi oko 18-19 stepeni, dakle ni toplo ni hladno :).

Kao što sam već spomenla u jednom drugom receptu, temperaturu sam rešila tako što sam odškrinula terasu i stavila vanglicu u blizini terase (napominjem da je napolju zima).

Nisam merila tačnu temperaturu, ali verovala sam subjektivnom osećaju :).

 

Kao što vidite, proces traje i traje :). Ali baš zato su toliko dobri.

 

Ujutru, krećemo sa drugim delom pripreme testa.

U 150ml mlake vode stavimo kašičicu kvasca i pola kašičice šećera, promešamo i ostavimo da odstoji par minuta.

Nakon toga u vanglicu sipamo nadošli kvasac, maslinovo ulje, so, smesu koju smo uveče pravili i dodajemo lagano brašno (440gr).

 

Mesimo testo rukama dok se dobro ne sjedini i ne prestane da se lepi (nekih 5 minuta).

Potom sipamo 1 kašiku maslinovog ulja u vanglicu, podmažemo je i ostavimo testo u njoj pokriveno folijom 45 minuta.

Nakon isteka vremena premesimo testo, ali samo tako što ga preklopimo sa svih strana par puta.

Testo stoji i miruje još 45 minuta ;).

 

Nakon drugih 45 minuta, prebacujemo testo na brašnom posutu površinu, malo ga premesimo

(ako se testo lepi dodajemo još malo brašna) i razvlačimo oklagijom na pravougaonik.

Veličina mog pravougaonika je bila 60x40cm.

Metar u kući se izgleda sve češće koristi u kuhinji, za testo ;).

 

Zatim na 2/3 pravougaonika stavljamo 2/3 seckanih maslina (uvek pre upotrebe ostavim masline nekih 15 minuta u vodi, da se izvuče višak soli, jer znaju biti prilično slane). Sledi prvo preklapanje.

Trećinu testa koja je bez maslina prebacimo preko prve trećine testa sa maslinama i potom još jednom preko preostale trećine sa maslinama (kao na fotografiji).

Dodamo još malo brašna preko testa (koliko testo traži) i opet razvlačimo  testo na oblik pravougaonika, praktično ponavljamo prvi korak.

Kada smo razvukli testo ponavljamo i korak sa maslinama (preostalu 1/3 maslina rasporedimo na 2/3 testa), opet preklapamo po istom principu testo.

Kada smo dobili tako preklopljeno testo, biće dosta dugačko i da bi lakše radili sa njim, skratimo mu dužinu tako što ga presavijemo na pola (pogledati fotografiju).

 

Sada sledi finalno oklagijanje. Tako pripremljeno i preklopljeno testo razvučemo oklagijom na oblik pravougaonika (ali manjeg), moj je bio 40x25cm.

 

Zatim nožem sečemo 10 traka (svaka traka je debljine 4cm).

Uzimamo jednu po jednu traku testa, ako je potrebno dodamo malo brašna i oblikujemo je u štapić, malo rastanjimo i izdužimo tako da su moji štapići na kraju bili dugi 30cm

(savetujem da ne budu kraći jer će biti deblji samim tim i neće baš ličiti na štapiće).

 

Tako pripremljene štapiće ređamo u pleh (nisu stali svi u jedan) i premazujemo ih maslinovim uljem

(ukupno 4 kašike) i šaljemo u zagrejanu rernu.

 

Prva tura se pekla 30minuta na 200 stepeni, a druga 25minuta (verovatno su se brže ispekli jer je bilo više prostora u plehu).

 

Mogu vam samo reći da će kuća toliko divno mirisati da ćete odmah zaboraviti koliko vremena ste "potrošili" u kuhinji :).

A kada ih budete probali... pa vaši ukućani... ubrzo ćete početi da planirate kada ćete ih opet spremati! :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Speltine kiflice sa psilijumom

Jedan lep, ukusan, zdrav odabir doručka.

Speltino brašno je pogodno za pravljenje kiflica jer se fino "ponaša". :)

Testo će biti saradljivo i moći će zaista lako da se razvuče.

A i dopada mi se ukus spelte.

 

Što se psilijuma tiče, radi se o biljnim vlaknima koja su jako zdrava, a i preko potrebna našem organizmu, našem probavnom sistemu. Takođe daje i osećaj sitosti.

Često ga koristim kada su integralna peciva u pitanju, naročito kada sam pravila varijante bez kvasca.

 

Ovo jesu ipak kiflice sa kvascem, ali psilijum je i te kako dobro došao.

 

Potrebni sastojci:

  • 850gr integralnog speltinog brašna
  • 40gr svežeg kvasca
  • 140ml tople vode
  • 360ml mlakog mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1+2/3 kašičice soli
  • 2 jaja
  • 2 kašike psilijuma
  • 180gr putera
  • 1 žumance
  • 300gr sira

U 140ml tople vode izdrobimo svež kvasac, dodamo šećer, malo premašamo, poklopimo i ostavimo 10-tak minuta da kvasac nadođe.

 

U vanglici pomešamo 2 jaja, so, psilijum, mlako mleko, 110gr iseckanog putera i trećinu od ukupne količine brašna.

Potom ulijemo u smesu i nadošli kvasac, a zatim dodajemo lagano i ostatak brašna uz mešnju rukama. Testo mesimo par minuta tj dok ne postane kompaktno, oblikujemo loptu, prekrijemo posudu folijom pa krpom (dobro ga ušuškamo) i ostavimo 1h na toplom mestu.

 

Nakon sat vremena, prebacujemo testo na brašnom posutu površinu, malo ga premesimo i potom podelimo na 3 jednaka dela.

Svaki deo razvučemo na oblik kruga, kao i inače kada pripremamo kiflice.

Nema neke razlike u samom postupku.

Krug sečemo na trougliće (nisam brojala na koliko, malo sam se opustila ovoga puta) ;).

 

Na svaki trouglić stavljamo po kašičicu smese (1 žumance i 300gr sira) i rolamo kiflice.

Ja nekako uvek nastojim da bude što više namotaja, nekako su mi tada lepše.

 

Pipremljene kiflice ređamo u pleh, ostavimo da odstoje još nekih 15 minuta, a potom na svaku stavljamo po listić putera.

 

Zatim ih ubacujemo u rernu, pekle su se oko 20 minuta na 190 stepeni.

Kao što sam već jednom prilikom spomenula, kada pripremamo pecivo od tamnog (integralnog) brašna, malo je teže oceniti kada je tačno pečeno ako se oslanjamo na boju.

Tamno je svakako. :)

 

Pečene kiflice ostavimo da se prohlade i kreće doručak. :)

 

Uz dodatak kajmaka, humusa, domaćeg ajvara ili nekog vama omiljenog namaza.

 

NAZAD NA SPISAK

 

 


Comments: 0