Prelivena urolana pita

Mislim da više neću prilikom spremanja jela govoriti kako je nešto najbolje jer sam upravo dobila demante. :)

Pita koju sam do sada pravila mi je odavala utisak da zaista jeste najbolji način pripreme,

to čuveno cepkanje kora koje praktikujem. I zaista je ukusna. Ali... :)

 

Ali onda je došla ona. Prelivena urolana pita.

I zakucala nas sve! :)

 

Ukusna, sočna, nije previše zamašćena, jednom rečju - fenomenalna!

 

Dakle, budite uvek zadovoljni postignutim rezultatima i zahvalni, ali verujte da uvek može bolje i da je to bolje realna opcija koja vam sledi. :)

 

Potrebni sastojci:

  • 6 jaja
  • 50gr brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 300ml mleka
  • 100ml jogurta
  • 90ml ulja
  • 550gr sira
  • 70gr kajmaka
  • 700gr kora za gibanicu

*Mala napomena što se samih kora tiče - možda ne bih utrošila više od 600gr kora za ovu količinu fila,

ali su ove kore koje sam uzela bile dosta deblje, tako da bih pre savetovala da ako uzimate kore na meru,

ne uzimate po gramaži već po broju kora.

Najpre sam mislila da će u 700gr biti dovoljno kora, ali kao što sam nagalasila, bile su dosta deblje.

 

Ovde je konkretno potrebno 20 kora jer se u jedan pita rolat stavljaju dve kore.

A pravimo dva reda sa po pet pita rolata. Tako da... brojite! :)

Ja sam na kraju napravila manji broj rolata, ali mislim da je najbolje da ide 5 pita rolata gore - 5 dole.

 

Najpre pravimo smesu kojom prelivamo pitu tako što u jednoj posudi umešamo žicom jaja, so,

prašak za pecivo, brašno, mleko, jogurt i 30ml ulja. Bitno je da nema grudvica i da smesa bude tečna.

 

U drugoj posudi izdrobimo sir (ja uzimam neki mladi srednje slan u kriškama - odličan!!!) i pomešamo sa kajmakom. To nam je punjenje za pitu - fil.

 

Postupak slaganja je jednostavan.

Uzimamo jednu koru, premazujemo je uljem (za sve kore ćemo utrošiti oko 60ml ulja), zatim na premazanu koru stavljamo drugu koru i nju takođe premažemo uljem.

Potom na deo kora koji je nama bliži ređamo fil vodoravno (samo na taj početni deo ide fil) i onda urolamo pitu lagano. Tako smo dobili prvi pita rolat. Nadalje je postupak isti.

 

Poređamo pet pita rolata u pleh i prelijemo ih sa oko 5 kutlača pripremljenog preliva.

Potom preko toga poređamo preostalih pet pita rolata i onda ostatak preliva.

 

Možda u prvi mah deluje kao da ima više preliva, ali ne, sve će lepo upiti i zapeći se.

 

Pitu sam pekla tačno 30 minuta (prvih 20 minuta na 200 stepeni, a preostalih 10 minuta na 180 stepeni), dok onako lepo ne porumeni i ne dobije finu koricu.

Najbolje je sačekati da se malo prohladi da bi se fil još malo stegao.

 

Iiiiii, onda se secka po želji (tako se divno odvajaju ovi rolatići).

 

Fantastičnog je ukusa. Za dobru pitu jesu najbitnije dobre kore i dobar sir.

U ovom slučaju su svi uslovi ispunjeni! :)

 

Ništa ne bih ovde menjala. :)

 

Najbolja pita... ups... Mislim najbolja pita do sledeće najbolje! ;)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Kiflice sa sirom

Testo u koje se dodaje jogurt bude posebno lepo, to sam do sada dobro naučila.

Ovo su upravo kiflice od takvog testa. Zato su i posebne. Jednostavne, a posebne.

 

Nema potrebe da ih puno hvalim, kada budete probali, sve će vam biti jasno! :)

 

Potrebni sastojci:

  • 2 jaja
  • 1 puna kašičica soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 250ml mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1 suvi kvasac
  • 200ml jogurta
  • 60ml ulja + 1 kašika
  • brašno tip 400 meko 730gr + za obradu testa
  • 200gr sira
  • 1 puna kašika kajmaka
  • 1 belance
  • susam za posipanje

Postupak započinjemo tako što umlačimo mleko i u njega sipamo šećer i suvi kvasac, promešamo kašikom. Kvasac ostavimo 5-6 minuta da počne da nadolazi.

 

Za to vreme u posudu za mešnju sipamo 1 jaje, so, jogurt, 60ml ulja, prašak za pecivo.

Potom ulijemo nadošli kvasac i onda kreće postepeno dodavanje brašna, možemo da ga prosejavamo ili propustimo kroz neku veću cediljku.

Kada su se sastojci povezali prelazimo na obradu testa rukom. Par minuta je potrebno.

Testo je nekako glatko i meko. Zatim premažemo testo 1 kašikom ulja i stavljamo ga u najlon kesu, zavežemo kesu tako što čvor ne pravimo tik uz testo već ostavimo malo prostora pošto će testo da narasta.

 

Što se narastanja testa tiče, ja sam ga ovako spakovala u frižider gde je stajalo nekih 3 sata sigurno pre nego što sam započela pravljenje kiflica. Možete ga umesto u kesi, ostaviti u posudi, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom da narasta i ranije početi sa pravljenjem kiflica.

A ono što je takođe dobro kod ovog testa što ga možete ovako u frižideru čuvati sigurno 2-3 dana.

Što i te kako dobro dođe.

 

Nakon 3 sata sam podelila testo na 2 dela, svaki deo posula sa malo brašna i razvukla oklagijom na oblik većeg kruga.

Fil za punjenje sam pripremila tako što sam viljuškom usitnila sir (prestala sam da kupujem sitan sir jer se ispostavi da ima više vode nego sir u kriškama, pa mi je znatno ukusnije da kriške usitnim viljuškom),

dodala 1 jaje i kajmak, vrlo malo posolila (to zavisi da li je sir slan ili ne).

 

I nisam klasično punila kiflice tako što se na svaki trouglić stavlja po kašičica fila, već sam ceo krug premazala sa pola količine fila i tek tada sekla trougliće, odmah rolala svaki deo.

Bitno je da kada uvijate kiflice bude što više namotaja. Kiflice ređamo u pleh obložen papirom i ostavimo ih još nekih 20-tak minuta da odstoje. Potom sam ih premazala sa belancem i posula susamom.

 

Peku se oko 15 minuta na 200 stepeni. Moja rerna zna da se ponaša potpuno neočekivano i nekada peče dosta jače tako da su već bile gotove za 15 minuta. Vi procenite, treba da dobiju zlatkastu boju.

 

Ove divne meke kiflice idu najbolje uz jogurt.

 

NAZAD NA SPISAK

 

 


Indijski naan hleb i preliv od maslinovog ulja

Fantastično je što postoji toliko različitih specijaliteta karakterističnih za svako područje.

Toliko autentičnih recepata koji potiču sa drugog kraja sveta, a možemo ih pripremiti i isprobati u svojoj kuhinji.

Kao da se na taj način možemo približiti i čitavoj kulturi tog naroda.

 

Ovoga puta sam se odlučila za indijski naan hleb. Jako mi se dopadaju njihovi hlebovi.

Potpuno se razlikuju od hleba sa ovog podneblja. Od onoga na šta smo mi navikli.

 

Zanimljiva je njihova priprema, a odlično idu uz ovaj preliv koji upotpunjuje celu situaciju :).

U daljem tekstu ćete pronaći recept za oba.

 

Potrebni sastojci:

  • 330gr brašna + 10gr za obradu testa
  • 1 kašićica šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 50ml jogurta
  • 50ml ulja + 2 kašike
  • 1+1/2 kašičice suvog kvasca
  • 10gr putera
  • 100ml tople vode

U mlaku vodu sipamo suvi kvasac i šećer, promešamo, poklopimo i ostavimo nekoliko minuta.

U drugoj posudi pomešamo jogurt, ulje, so, a u posebnoj posudi brašno i prašak za pecivo.

Potom sipamo lagano nadošli kvasac u brašno, kao i ostatak tečnosti (jogurt...).

Rukama mesimo testo dok ne dobijemo manju loptu.

 

Jednu kašiku ulja prelijemo preko umešenog testa i dobro razmažemo svuda.

 

Posudu gde se nalazi testo prekrijemo providnom folijom, potom krpom i ostavimo na toplom 2 sata.

 

Nadošlo testo prebacujemo na radnu površinu i izdelimo na 6 loptica.

Svaku lopticu ubacimo u tanjir gde smo stavili prethodno 10gr brašna i malo uvaljamo, potom razvučemo lopticu oklagijom na manje krugove kao što možete videti na fotografijama.

Razvučeno testo deluje prilično tanko dok se ne ubaci u tiganj.

 

Tiganj premažemo kašikom ulja (ulje ne dodajemo tokom pečenja) i kada se dobro zagreje

(sve vreme je na najjačoj vatri) tada ubacujemo prvi disk od testa :).

 

Hleb se peče kratko, nekih 3 - 4 minuta u zavisnosti od vatre.

Par puta ga okrenemo kako bi se ispekao sa obe strane.

Vruć hleb premažemo sa jedne strane puterom i speman je u potpunosti :).

 

Što se preliva od maslinovog ulja tiče postupak je sledeći - pomešamo 70ml maslinovog ulja extra devičanskog, pola kašičice soli, pola kašičice belog luka u prahu, pola kašičice bosiljka, pola kašičice ruzmarina i pola kašičice origana.

Promešamo sve sastojke i preliv je spreman za služenje.

 

Odlično ide uz naan hleb, prilično je ovaj preliv aromatizovan i dovoljno je da jednu kašičicu prelijete preko hleba i dobijete pravi užitak. Uz to su dobro došle i sveže masline :).

Uz ovako pripremljen hleb dobro ide i humus, naravno ko je ljubitelj takvih ukusa.

 

Nakon pripreme ovoga, sigurna sam da ću nastaviti sa daljim isprobavanjem recepata iz indijske kuhinje, naročito hlebova.

Odličan je! :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Aromatizovani hleb sa maslinama

I baš kada poželite da vam kuća zamiriše na dom, na masline, začine, vruć hleb, možda pomalo i na Grčku baš zbog maslina, začina i ulja, definitivno nećete pogrešiti ako se opredelite za ovaj aromatizovani hleb sa maslinama.

I mekan je i pikantan i dovoljan! :)

 

Ja sam mešala belo i speltino brašno, ali može se praviti i samo u integralnoj varijanti, samo speltino ili speltino i ražano brašno. Verujem da je i tada jako ukusan.

 

Namera mi je bila ta tvrđa korica koju postižemo kada pre pečenja pospemo testo sa malo brašna i zaista je ispalo baš kao što sam i zamislila.

Nekako me ovih dana sreća u kuhinji prati... u stopu :)

 

Možda zato i više toga pripremam tokom nedelje, da iskoristim svu ovu naklonjenost koju imam ;)

 

Potrebni sastojci:

  • 200gr belog brašna tip 400 meko
  • 200gr speltinog brašna
  • 1 jaje
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 kašičice suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika mleka
  • 50gr seckanih maslina
  • 150ml tople vode
  • 50ml preliva od maslinovog ulja (maslinovo ulje,1/4 kašićice ruzmarina, 1/4 kašičice bosiljka, 1/4 kašičice soli, 1/4 kašičice origana, 1/4 kašičice belog luka u prahu)
  • 1 kašika maslinovog ulja

Preliv od maslinovog ulja sam napravila pre par dana i stajao je u frižideru u teglici.

U mlaku vodu sipamo kvasac i šećer, promešamo i poklopimo (5min odstoji).

Za to vreme u vanglicu sipamo jaje, so, preliv od maslinovog ulja, potom dodajemo polovinu od cele količine brašna, nadošli kvasac i ostatak brašna.

 

Mesimo testo rukama nekih 5-7 minuta.

Zatim vanglicu prekrijemo providnom folijom i ostavimo nekih sat vremena da narasta.

 

Nakon isteka tog vremena sam prebacila naraslo testo na radnu površinu, stavila kašiku maslinovog ulja preko testa i počela da ga mesim.

Potrebno je da se testo jačim stiskom premesuje, kao da ga tučete.

Eto jednog dobrog treninga :).

 

Nakon par minuta oklagijom sam razvukla testo (ali ne previše) i posula po njemu seckane masline, potom ga urolala u veknu, pa opet veknu premesila par puta i tako dobila oblik loptice.

 

Malo ga rukama pritisnemo i stanjimo jer će ionako hleb dosta da naraste tokom pečenja.

 

Tako spremljeno testo nožem zarežemo na par mesta, premažemo ga mlekom i potom pospemo sa malo brašna sa svih strana.

Hlebić se peče na 190 stepeni 30 minuta i mogu vam reći da je ovo definitivno nešto najmirisnije što sam od peciva spremala do sada.

Mešavina maslinovog ulja i svih tih začina je apsolutno fantastična.

 

Pečeni hleb umotamo u krpu i pustimo da se prohladi kako bi mogao da se seče na kriške.

 

Ovaj divni hleb je sam po sebi dovoljan, eventualno neko parče sira dobro dođe uz njega.

 

Aromatizovani hleb je nešto što ću zasigurno često pripremati u svom domu! :)

 

Sledeći put u čistoj integralnoj varijanti.

 

NAZAD NA SPISAK

 

 


Pita hleb

Ovih dana mi defintivno baš nešto idu hlebovi, naročito ovi malo neobičniji i atipični za naše podneblje.

Volim da neke daleke ukuse donesem u svoj dom.

Možda to i nije baš onaj pravi autentični ugođaj kao kada se sprema u specijalnim pećima, ali je rezultat i te kako zadovoljavajući.

I to uživanje i iščekivanje kako će nešto novo ispasti.

 

Pita hleb se vezuje za arapsku kuhinju, a ja sam ga prvi put probala u libanskom restoranu.

I dopao mi se. Drugi put ga jedem kod svoje kuće i opet mi se dopao. :)

Ti šupljikavi hlepčići su zaista odlični.

 

Potrebni sastojci:

  • 400gr brašna + za obradu testa
  • 250ml tople vode
  • 7gr suvog kvasca
  • 45ml maslinovog ullja + 1 kašika
  • malo više od pola kašičice soli

Suvi kvasac, toplu vodu i 160gr brašna sipamo u vanglicu zajedno, pa počinjemo žicom da mešamo sastojke (mislim da mi je žica za mućenje postala omiljeni rekvizit u kuhinji) :).

Mutimo žicom nekih 2-3 minuta, smesa će biti prilično tečna, a tako baš i treba da izgleda.

Zatim prekrijemo vanglicu providnom folijom i ostavimo tako 30min.

 

Potom dodajemo 45ml maslinovog ulja i polovinu od preostale količine brašna i sve to mutimo mixerom na najmanjoj brzini (sa nastavcima za testo).

Nakon 2 minuta mućenja dodajemo ostatak brašna i nastavljamo mućenje (ukupno oko 5 minuta).

 

Naravno da je znatno lakše i bolje kada se ovo radi specijalnim mixerima za pripremu testa,

ali s obzirom da ne možemo sve uvek skockati po meri, alternativa je uvek dobro došla,

a i bude zanimljivo ;).

 

Nakon 5 minuta dobićete gipko testo, oblikovaće se u lopticu, mada će biti prilično lepljivo i dalje,

tako da sam dodala još vrlo malo brašna koliko da se ne lepi previše,

zatim dodajemo kašiku maslinovog ulja (premažemo testo sa svih strana).

 

Ponovo ušuškamo testo providnom folijom i ostavimo da narasta 1h (a može i duže).

 

Nakon isteka vremena, prebacujemo testo lagano na radnu površinu koju smo posuli brašnom.

Testo lagano dlanovima ravnamo i pritisnemo kako bi se razbili mehurići kojih će biti.

 

Potom podelimo testo na 8 jednakih delova.

Svaki deo testa oblikujemo lagano u lopticu  bez da je previše mesimo.

I odmah krećemo sa razvlačenjem (oklagijom) svake loptice.

Razvlačimo testo na krugove i ređamo u pleh odmah jer će se u suprotnom ukoliko testo stoji na radnoj povšini zalepiti za nju pa neće moći baš da se lagano prebaci. A muka nam dodatna nije potrebna :).

 

Tako pripremljene diskove od testa pokrijemo krpom i ostavimo da stoje još 30 minuta.

Upravo je tajna ovog hleba u tom narastanju.

 

Rernu zagrejemo na 200 stepeni i u vruću rernu ubacujemo hleb.

Peče se između 8 - 10minuta.

Videćete kako fantastično izgleda kada spljošteno testo koje smo ubacili u rernu brzinom svetlosti počinje da raste i naduvava se.

Onda znate da ćete uskoro jesti pravi pita hleb, tako puno deluje, naraslo, a kada ga otvorite potpuno je bušan iznutra.

Neverovatno je lagan. Ukus odličan.

 

Uz puter, humus, puter od suncokreta ili neku dobru pileću salatu ide odlično.

Ma i sam po sebi bez dodataka je njami.

 

Užitak je ovako nešto pripremati, užitak je ovako nešto i probati :).

 

NAZAD NA SPISAK


Comments: 0