Integralne mini kiflice

Ono što verovatno ljudi koji me ne poznaju lično ne znaju o meni jeste to da ja belo brašno ne konzumiram već par godina.

Desi se tu i tamo da nekada nešto i ja gricnem, ali je to jako, jako retko.

 

Veliki sam ljubitelj integralnih đakonija, beskavsnih kiflica, pogačica, celih zrna žitarica.

Kako sam kročila u taj svet ishrane, nekako mi se u njemu i ostaje.

 

Stoga ćete na ovom blogu naći i još sličnih - integralnih recepata koje ja jako volim.

 

Ali kao što možete i videti na ovom blogu, hrana koju pripremam je uglavnom od belog brašna.

Verovatno se onda pitate čemu spremanje onoga što sama ne jedem,

odgovor je vrlo jednostavan -  obožavam da pripremam testa i slatkiše, a moje okruženje nije baš fan svih tih integralnih ukusa tako da im zapravo pripremam ono što oni vole da jedu.

 

Nije da nisam probala da im suptilno nametnem svoj režim ishrane, ali taj pokušaj se nije baš proslavio.

 

Jedini moj sigurni saborac je mama ;). Tako da su količine koje ćete naći ovde, a tiču se integralnih stvarčica, predviđene za dve osobe, a ne za više.

 

Pogodan je i za ljude koji su na hrono ishrani.

 

Potrebni sastojci:

  • 100gr speltinog brašna
  • 100gr ražanog brašna
  • 120ml vode
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 praška za pecivo

Ove kiflice je zapravo vrlo jednostavno pripremiti, mnogo jednostavnije od klasičnih kiflica sa kvascem. Ovde se ne čeka da testo narasta niti se testo dugo mesi.

 

Pomešamo sve sastojke, od njih kratko umesimo testo i odmah razvlačimo oklagijom (speltino i ražano brašno jesu integralna brašna koja su pogodna za mešnju i recimo ove kiflice, što nije slučaj sa ovsenim, prosenim itd).

 

Nožem sečemo krug na trougliće, ispada ih osam (kiflica) od ove količine.

 

Urolamokiflice, premažemo sa još malo maslinovog ulja.

 

Kiflice možemo posuti susamom i puniti sirom ili željenim nadevom.

 

Peku se na 200 stepeni, 20 min.

 

Hrskave su, ukusne, ma divne.

 

NAZAD NA SPISAK

 


Soparnik

Jedan ukusan i zdrav doručak.

 

Ne znam jesam li subjektivna u oceni ukusa ovog soparnika, s obzirom da sam ljubitelj svih integralnih đakonija ili je ipak ovo objetkivno onoliko dobro i ukusno koliko mi se čini.

 

Rekla bih da jeste :)

 

Pogodan je i za ljude koji su na hrono ishrani.

 

Potrebni sastojci:

  • 250gr speltinog brašna
  • 160ml vode
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 veza mladog luka
  • 12 listova blitve

Od brašna, vode, pola kašičice soli i 2 kašike maslinovog ulja zamesimo testo.

Testo prekrijemo providnom folijom i ostavimo nekih 20tak minuta da odstoji.

 

Za to vreme blitvu i luk sitno iseckamo, dodamo pola kašičice soli i 2 kašike maslinovog ulja i dobro promešamo da se sve sjedini.

 

Testo podelimo na dva jednaka dela i razvučemo ga oklagijom tanko, otprilike na velićinu najvećeg tanjira.

Jedan krug testa stavimo u podmazan pleh i preko rasporedimo pripremljeni fil od blitve.

 

Prebacimo preostalo testo preko fila i podvučemo krajeve testa ispod soparnika tj ušuškamo.

 

Testo izbockamo viljuškom.

 

Peče se na 200 stepeni oko 25 minuta.

 

Pečeni soparnik premazujemo sa preostale dve kašike maslinovog ulja.

 

Svakako mi je ovo jedan od omiljenih recepata.

 

NAZAD NA SPISAK

 


Heljdopita sa sirom

Ljubitelji pita, pripremite se :)!

 

Ovo je svakako jedna jako ukusna pita, sa dosta fila, mekana.

Nazvala sam je heldjina pita zbog heljdinih kora, ali dobro je poznato da su te kore zašravo od pšeničnog brašna sa malim postotkom heljde, no, da ne ulazimo sada u polemiku.

 

Kada su pite od gotovih kora u pitanju, nekako sam uvek imala problem sa tim da pita ispadne suva ili da kore pucaju ili pak preteram sa uljem, evo konačno dobre mere.

Jeste malo jači doručak jer u sebi ima i kajmaka, ali eto, ko je fizički aktivniji, može sebi da priušti ovo zadovoljstvo i da ne brine.

 

Potrebni sastojci:

  • 500gr heljdinih kora
  • 500gr sitnog sira
  • 4 kašike kajmaka
  • 150ml ulja
  • 250ml jogurta
  • 100ml vode
  • 4 jaja
  • 5gr soli (+ ili - u zavisnosti od slanoće sira i kajmaka)
  • 50gr putera

Fil se priprema na sledeći način:

Umutimo kašikom 4 jaja, so , dodamo sir, jogurt, 120 ml ulja, 50 ml vode, kajmak.

 

Odvojimo prvo dve kore i stavljamo ih u pleh jednu na drugu, pouljimo ih, pa prebacimo jos dve kore unakrsno preko njih i malo pouljimo.

 

Ivice kora će malo viriti iz pleha.

 

Potom sipamo preko 3 veće kutlače fila.

Iscepkamo 3 kore i tako iscepkane poređamo preko fila.

 

Ponovo stavljamo fil i tako redom dok se ne utroši materijal.

 

Na poslednji deo stavljamo fil i prekrivamo pitu sa dve kore, pre toga ušuškamo ivice donjih kora koje vire.

 

Preliv se priprema na sledeći način:

Pomešamo 50 ml vode i 30 ml ulja i time prelijemo pitu.

 

Nožem izbockamo pitu.

 

Pečemo oko 35 min na 200 stepeni.

Kada je pita gotova, stavljamo preko 50 gr putera u listićima i vraćamo u rernu na još 2-3 minuta.

Pečenu pitu mozete okrenuti.

 

Češće pite pečem u okruglom pleh, nekako mi lepše izgledaju, mada sam ovu heljdopitu spremala i u četvrtastom plehu, parčiće možete videti na drugoj fotografiji.

 

NAZAD NA SPISAK

 


Kuvani integralni đevreci

Đevreci, ah ti kuvani đevreci koje smo svi kao školarci užinali. Mmmm, hrskavo...

Istina, nisu bili od integralnog brašna, ali eto još jedan razlog više da se proba nešto novo, a opet staro :).

 

Lično, obožavam kuvane đevreke, a kako sam probala ove integralne, čini mi se da ih još više volim.

Ovo je još jedan od recepata koje rado pripremam za sebe i mamu saborca.

 

Pogodan je i za ljude koji su na hrono ishrani.

 

Potrebni sastojci:

  • 150gr speltinog brašna
  • 150gr ražanog brašna
  • 1 kašika masti
  • 180ml vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 50gr susama

Umesimo testo od brašna, masti, mlake vode, praška za pecivo, soli i od dobijenog testa oblikujemo prvo valjčiće, a potom te veljčiće pretvaramo u đevreke.

 

Stavljamo 1l vode u šerpu i sačekamo da provri. Čim provri, spuštamo jedan po jedan đevrek u kipuću vodu

i izvlačimo ih čim isplivaju na površinu (to će se desiti vrlo brzo).

 

Đevreke potom posipamo susamom, ređamo u pleh i pečemo oko 15 minuta na 200 stepeni. 

 

Kao što vidite, postupak je vrlo jednostavan, a rezultat sjajan.

 

Susam možete zameniti suncokretom, meni je tada još ukusnije :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Pogačice sa sirom

Jedan stari klasičan recept za pogačice ili tzv. koktel peciva.

Zbog putera su tako meke.

 

Ovoga puta sam se odlučila da to budu srcići, a mogu naravno biti i drugi oblici ili pak štapići (trakice).

Ako neko voli kim, može njime zameniti susam ili kombinovati.

 

Kod ovog recepta nema šta da ne uspe ili da se pogreši :)

 

Potrebni sastojci:

  • 500gr putera
  • 500gr sitnog sira
  • 600gr brašna
  • 1 jaje
  • 50gr susama
  • so (1/2 kašičice ako je sir srednje slan)

Puter sobne temperature umutimo mixerom penasto, potom dodajemo sir.

Kada se sjedini, postepeno dodajemo brašno uz mućenje.

 

Kako testo postaje čvrsto, počinjemo da ga mesimo rukom.

Testo treba da je glatko i mekano.

 

Pokrivamo ga providnom folijom i pravac u frižider na 1h.

 

Nakon toga razvučemo testo na debljinu prsta i vadimo željene oblike.

 

Premazujemo pogačice umućenim jajetom i posipamo susamom.

 

Šaljemo ih u rernu koja je ugrejana na 200 stepeni i pečemo oko 30 minuta.

 

Po ukusu malkice podsećaju na žu-žu :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Comments: 0