Buhtle sa kremom i džemom

Sa namerom da oživim još po koji dobri stari recept, a možda i nečim dopunim, odlučih se da ovog posle podneva pripremim svima dobro poznate buhtle. Dobre stare buhtle.

 

Moja prva asocijacija na njih jeste školski odmor i užina. Detinjstvo. Baka.

Džem, a želja da unutra bude krem :).

Zato sam ovoga puta pravila obe kombinacije. I super je, baš. I krem i džem idu uz buhtle.

 

Buhtle iz škole su zapravo uvek bile pomalo suve i možda se malo štedelo na filu, ali zato ove... mmmm... ove su te prave definitivno :)

 

Potrebni sastojci:

  • 1kg brašna tip 400 meko
  • 15gr suvog kvasca
  • prstohvat soli
  • 100gr šećera + 2 kašičice
  • 1 vanilin šećer
  • 470ml mleka
  • rendana kora od 1/2 limuna
  • 130gr putera
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • oko 150gr krema (eurokrem, nutela...)
  • oko 100gr džema
  • šećer u prahu za posipanje

Pripremu buhtli započinjemo tako što u mlako mleko stavimo suvi kvasac i 2 kašičice šećera, promešamo lepo i poklopimo, ostavimo da kvasac krene da radi svoje nekih 5-10 minuta.

 

U posudu za mešnju sipamo žumance, celo jaje, so, vanilin šećer, 100gr otopljenog putera, šećer, rendanu koru limuna, sve umešamo kašikom.

U tu dobijenu smesu sam lagano dodala nadošli kvasac i počela da stavljam brašno malo po malo (možete ga prosejavati da ne bi upala velika količina odjednom i da kvasac ne bi pao).

 

Kašikom mešamo sve sastojke pažljivo dodajući i dalje brašno. Tačno sam utrošila 1kg brašna.

Posle mešanja kašikom malo ga doradimo ručno.

 

Dobila sam mekano testo, pomalo lepljivo , ali oblika lopte (možda će se činiti da je potrebno još brašna,

ali ne, baš treba testo da bude meko).

 

Prekrila sam posudu providnom folijom (nisam stavljala foliju na testo, već na posudu) i tako zapakovano ostavila na toplom 1h.

 

Iako sam mislila da će ovako pripremljeno testo narastati duže zbog šećera u njemu, ispostavilo se potpuno drugačije, testo se utrostručilo zapravo :).

 

Potom sam prebacila testo na radnu površinu, dodala vrlo malo brašna kako bih ga sasvim lagano premesila, ovde nema zapinjanja ;) i jakog pritiskanja testa.

I počela sam da odvajam komadiće testa težine 60gr.

Svaku tu odvojeno lopticu sam rukama rastanjila na oblik kruga i po sredini dobijenog kruga stavljala kašičicu krema (isprobala jafin krem i jako je zanimljiv jer miriše na narandžu, nije klasičan eurokrem)

ili kašičicu džema.

Pravila sam obe kombinacije.

 

Fil se ne razmazuje, već uhvatimo sve ivice testa i zatvorimo tu lopticu, onako proizvoljno,

taj gornji deo gde je loptica zatvorena zapravo stavljamo na pleh tako da to bude donja strana.

 

Lako se radi sa ovim testom, vrlo je meko, zahvalno i jako puuuuuno narasta.

 

Pripremljene buhtle potom uvaljamo u omekšali puter sa svih strana (30gr) i poređamo ih u pleh tako da budu blizu jedna drugoj kako bi rasle više u visinu, a manje u širinu.

 

Tako pripremljene odstoje jos 30 minuta (dodatno se ubuckave) :).

Rernu zagrejemo na 200 stepeni, pa je prilikom ubacivanja buhtli smanjimo na 180 stepeni.

 

Buhtle sam pekla 30 minuta.

Od ove količine sam dobila 32 buhtlice.

Pečene buhlte ostavimo pokrivene krpom da se prohlade, potom ih izvučemo iz pleha i pospemo prah šećerom.

 

Šta da vam kažem osim da je ovo upravo ono što sam želela da dobijem kao rezultat današnje pripeme,  meke, mirisne, ukusne, preukusne buhlte, ma prave pravcate! :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Čoko biskvit torta

Jedno lepo iznenađenje u mojoj kuhinji.

Nije da nisam očekivala dobar ukus torte, ali svakako se nisam nadala da će biti ovakoooooo dobra :)!!!

Eto, opet se pokazalo da su najjednostavnije stvari i najbolje.

I baš mi je drago da sam upravo ovu tortu odabrala za rođendansku :)!

 

Potrebni sastojci:

  • 800gr petit keksa
  • 190gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 60gr kakao praha
  • 150gr putera
  • 2 kašike viskija
  • 150gr pečenih lešnika
  • 250ml vode
  • 150ml slatke pavlake
  • 150gr crne čokolade

Ova jednostavna priprema započinje tako što najpre pomešamo kašikom šećer, vanilin šećer, kakao i mlaku vodu. Bitno je samo da sve sjedinimo i da nema grudvica (najbolje je da to radite žicom, ali može i kašikom).

Potom dodajemo puter i pravac šporet.

 

Stavljamo smesu na ringlu i sačekamo da provri, a kada provri smanjimo temperaturu tako da blago vri i krčka... i tako nekih 10-tak minuta uz povremeno mešanje.

Smesu pomeramo sa ringle, dodajemo viski i ostavljamo da se ohladi nekih 15-20min. (ja sam stavila 2 kašike, ali slobodno može da se duplira količina, nisam za prvi put htela previše da rizikujem) ;)!

 

Za to vreme dok se smesa hladi taman izlomimo celu količinu keksa na parčiće u nekoj većoj posudi kako bi mogli sve lepo da sjedinimo posle.

Keksu dodajemo 100gr lešnika (nisam ih puno sitnila, samo sam ih sve prepolovila i mogu vam reći da je apsolutno fenomenalno kada u parčetu torte osetite gotovo cele lešnike).

 

Nakon isteka vremena za hlađenje smese sipamo je lagano u keks i lešnike i mešamo par minuta tj. dok se sve dobro ne sjedini, delovaće kao da je malo tečnosti na ovu količinu keksa, ali verujte, nije, sve se lepo poveže i sjedini.

Smesu sipamo u kalup (moj je kockast prečnika 25cm) i samo je rasporedimo i izravnamo.

 

Tortica ide u frižider na nekih pola sata.

 

Nakon toga stavljamo slatku pavlaku da se zagreje (ali ne da provri) i dodajemo je u izlomljenu čokoladu. Lagano mešamo preliv par minuta dok se čokolada skroz ne istopi.

Time prelivamo tortu i vraćamo na hlađenje.

 

Ja sam je pravila dan ranije, ali mislim da komotno može istog dana da se seče, nakon 3-4 sata od pripreme. Lepo se stegne i ništa se ne razliva :).

 

Tortu posuti sa 50gr seckanih lešnika i dodatno ukrasiti po želji.

Kod mene su to bili i ovi slatki srcići, a i rođendanske svećice (baš moje)! ;)

 

Definitivno čoko - biskvit- viski kombinacija postaje jedna od mojih najomiljenijih torti :)!

 

NAZAD NA SPISAK

 


Torta Marija Antoaneta

Par dana se većalo kako da nazovem ovu predivnu i bogatu tortu.

S obzirom da ima dosta različitih sastojaka, da je zaista bogata i ima pun ukus, nekako je bilo logično da ponese neko veliko ime :).

Od rapsodije, preko kraljice, miljenice i ostalih nadolazećih naziva, ipak sam odlučila da ponese ime jedne princeze. Lepa je, jedinstvena, raskošna. Marija Antoaneta.

 

Ako ste ljubitelj velikih torti sa više filova i kora (ja se jedino takvih i sećam iz detinjstva), onda je ovo svakako nešto što ćete poželeti da probate.

 

Potrebni sastojci:

  • 12  jaja
  • 18 kašika kristal šećera
  • 3 prstohvata soli
  • 3 kašike soka od limuna
  • 300 gr seckanih oraha
  • 1l mleka + 200ml za šlag
  • 3 pudinga creme brulee
  • 3 karamel šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 kašike arome vanile
  • 375 gr putera
  • 300 gr šećera u prahu
  • 150 gr šlaga
  • 200 ml slatke pavlake
  • 150 gr mlečne čokolade
  • 50 gr bele čokolade
  • 200 gr petit keksa
  • 150 gr pečenih lešnika (100 gr mlevenih i 50 gr seckanih)
  • 50 gr eurobloka za dekoraciju
  • 100ml milk šejka od vanile

Kore:

Mikserom umutimo 4 belanca sa prsohvatom soli, prvo sporije, pa onda povećavamo brzinu, posle par minuta dodajemo 1 kašiku limunovog soka. Kada belanca počnu da se zgušnjavaju (potrebno je oko 5 minuta) dodajemo 6 kašika kristal šećera, jednu po jednu.

Mutimo još oko 5 minuta na najvećoj brzini. Na kraju dodajemo 100 gr seckanih oraha, bez mućenja mikserom, promešamo sve špatulom.

Sipamo smesu u pleh obložen nauljenim pek papirom.

Ubacujemo pleh u zagrejanu rernu i pečemo oko 20 minuta na 200 stepeni.

Na ovakav način ispečemo tri kore.


Fil:

Od 1l mleka odvojimo manju količinu koliko da se razmute 3 pudinga (da nema grudvica).

U ostatak mleka dodajemo 3 karamel šećera, 2 vanilin šećera i 2 kašike arome vanile.

Stavimo mleko da provri.

 

12 žumanaca umutimo mikserom par minuta, dodajemo im razmućen puding i sve sipamo u provrelo mleko.

Kuvamo na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje oko 5 minuta.

Kada je fil gotov, sklanjamo sa ringle i pokrijemo providnom folijom.

Ostavimo da se ohladi.

 

Za to vreme 375 gr putera (omekšanog na sobnoj temperaturi) dobro umutimo mikserom sa 50 gr šlaga i 300 gr šećera u prahu. Kada se puding dobro ohladi sjedinimo ga sa umućenim puterom i sve još jednom umutimo mikserom.

Zatim dobijeni fil podelimo na tri jednaka dela.


U prvi deo dodajemo 100 gr mlevenih pečenih lešnika i 50 gr seckane bele čokolade - prvi fil.
U drugi deo dodajemo 150 gr seckane mlečne čokolade - drugi fil.
U treći deo dodajemo 200 gr lomljenog petit keksa - treći fil.


Ono što je bitno da naglasim jeste da svaki od tri dobijena fila mešamo špatulom pri dodavanju sastojaka, ne mutimo mikserom.

 

Postupak filovanja izgleda ovako - svaku koru pre filovanja prelijemo sa 3-4 kašike milk šejka od vanile.
I krećemo :)... Kora, I fil, kora, II fil, kora, III fil.
Celu tortu premažemo poslednjim filom.


Dekoracija - umutimo 100 gr šlaga sa 200 ml hladnog mleka.

Posebno umutimo 200 ml slatke pavlake.
Onda sjedinimo umućen šlag i umućenu slatku pavlaku i sve još malo umutimo mikserom.

Ukrašavala sam samo špricem za tortu.

Odozgo narendamo 50 gr eurobloka i pospemo tortu sa 50 gr usitnjenih pečenih lešnika.

 

Svakako možete menjati dekoraciju po želji, mada ova kombinacija šlaga i slatke pavlake odlično ide uz ostale sastojke.

 

I ovo je bila još jedna rođendanska torta, slavljenik srećan i zadovoljan, gosti takođe, misija uspešna! :)

 

NAZAD NA SPISAK

 


Slatki fit zalogajčić

Evo jedne meni izuzetno drage poslastice.

Ovo je definitivno nešto što mi je blisko i onako baš po mom ukusu.

Zdravi slatkiši bez dodatka šećera.

Slatkiši od par svežih, sirovih namirnica.

U ovom slučaju je to savršena kombinacija urmi, banane, lešnika i kakao praha.

Prava njam njam raw užina. :)

 

Mnogima ovakve poslastice ne deluju na prvi pogled nešto preterano primamljivo, možda baš zbog tog epiteta "zdravo".

Često ljudi imaju neki vid predrasuda da ono što je zdravo ne može biti i ukusno.

Ali to je daleko od istine.

Kada sam počela da istražujem hrono ishranu i isprobavam sve te recepte, kao i da ih osmišljavam sama, uvidela sam da zdravo može i te kako biti ukusno.

Uostalo, ko ne veruje, neka proba :)!

 

Tako da... evo jedne izuzetno ukusne, zdrave poslastice koja može biti odličan izvor energije,

a i zadovoljstva! :)

 

Potrebni sastojci:

  • 200gr svežih urmi
  • 150gr mlevenih pečenih lešnika
  • 1 zrelija banana
  • 2 pune kašika kakao praha
  • 30gr celih pečenih lešnika (za punjenje kuglica)
  • 30gr mlevenih oraha

Iseckamo sitno urme (nisam ih stavljala u blender - poučena dosadašnjim iskustvom, uvek se zalepe ako ne dodam malo vode i ne bude to to).

Seckanim urmama dodamo kakao prah, pasiranu bananu i 130gr mlevenih lešnika.

 

Kašikom sjedinimo smesu i ostavimo u frižideru nekih 15-20 minuta da se malo stegne.

Lakše ćemo onda oblikovati kuglice.

 

Nakon tog vremena sam počela da pravim kuglice od ove fenomenalne mirisne smese

(obožavam miris kakao praha) :).

Unutar svake kuglice sam stavljala po jedan ceo pečeni lešnik i potom kuglicu uvaljala u mlevene lešnike

ili mlevene orahe (kako se kojoj namestilo). :)

Pripremljene kuglice je najbolje da ostavimo neko vreme u frižideru da se dodatno stegnu

(ukusnije su tada).

 

Od ove količine sam dobila 22 slatka fit zalogajčića :)!

 

NAZAD NA SPISAK

 


Darth Vader napitak

May the force be with you!

 

Jedna prava energetska bomba koja zasigurno vraća silu u telo! :)

 

Ukus ovog šejka me je odmah asocirao na snagu i energiju, tako se sponatno tu zadesio i Darth Vader

i bilo je logično da ovaj moćni napitak ponese njegovo ime.

 

Još jedna super zdrava i brza užina.

 

Iako je ovaj smoothie nastao po principu stavi sve što imaš kod kuće, nekako je ispalo da su to bile baš prave namirnice.

 

Potrebni sastojci:

  • 250ml bademovog mleka
  • 1 banana
  • puna šaka šumskog voća
  • 1 puna kašičica kakao praha
  • 1 kašika surutke u prahu
  • 3 urme

Mleko svakako ne mora biti bademovo, možete praviti i od kravljeg ili sojinog mleka, kako vam više odgovara.

 

*Bademovo mleko - uveče potopimo čašu badema, ujutru prospemo vodu, bademi idu u blender sa 4 čaše sveže vode, sve se 2-3 minuta izblendira i potom procedi;

 

S obzirom da sam jutros pripremila bademovo mleko, meni je dobro došlo za ovaj super napitak.

Postupak nije potrebno objašnjavati, svi sastojci idu u blender i zzzzzzzzzzzzzzzz...

 

U sledećem trenutku imate čašu zdravlja u rukama :)

 

U trenutku nakon sledećeg osećate priliv veeeeelike energije! :)

 

I kako sam i počela ovaj post...

 

May the force be with you!

 

NAZAD NA SPISAK

 


Comments: 0