Iiiiiiiiii, jedno klasično jelo francuske kuhinje danas na meniju! :)
Spoj testa sa puterom, sira, suvog mesa, pavlake, prilično obećava.
Odavno sam želela da napravim ovaj divni kiš, ali nisam imala odgovarajući kalup.
Moglo je to da se peče i u nekoj drugoj tepsiji, ali nekako ne bi to bilo to.
Bez ovih reckastih ivica, tačne debljine testa, ne bi doživljaj bio potpun.
S obzirom da je kiš kalup skoro postao stalni član moje kuhinje, vreme je bilo da se to i proslavi. ;)
Na pravi način... uz kiš loren! :)
Potrebni sastojci:
Testo pripremamo tako što sjedinimo žumance, izrendani zaleđeni puter, 1/3 kašičice soli, hladnu vodu i brašno.
Rukama mesimo dok ne dobijemo čvrsto kompaktno testo (potrebno je 3-4 minuta).
Tako dobijeno testo prekrijemo folijom i ostavimo u frižideru oko 30 minuta.
Nakon isteka vremena, prebacujemo testo na brašnom posutu površinu i razvučemo ga oklagijom na oblik kruga.
Primetićete kako je testo prilično čvrsto i malo se teže oklagija, ali to je samo trenutno jer je puter bio zaleđen.
Ako se lepi za oklagiju, dodamo još vrlo malo brašna.
Tako razvučeno testo prebacujemo u naš kalup za kiš (od kako je stigao u moju kuhinju, često se upotrebljava). :)
Lagano utisnemo testo u kalup i testom obložimo sve unutarnje stranice kalupa (obožavam taj reckasti izgled spoljne korice).
Nakon toga izbockamo viljuškom testo na više mesta kako ne bi narastalo tokom pečenja, a i ako primetite da se tokom pečenja uvećava, bocnite ga i tada.
Tako pripremljeno testo ide u rernu i peče se oko 15 minuta na 180 stepeni.
Taman imamo vremena da pripremimo ostatak.
Iseckamo na kockice suvo meso (ili pančetu ako vam je srcu draža). ;)
Tako iseckano meso stavimo u tiganj da se samo malo proprži, svega 4-5 minuta.
Potom iseckamo kačkavalj na kockice takođe.
U posebnoj posudi umutimo jaja, dodajemo pavlaku za kuvanje, mleko i so (vrh kašičice).
Nakon 15 minuta pečenja testa, izvlačimo ga iz rerne da malo udahne vazduh ;) i potom preko njega
sipamo proprženo meso, seckani kačkavalj, a zatim prelijemo smesom od jaja, mleka i pavlake.
Kada sam sipala smesu, pleh je bio pun do vrha tako da mi je bila potrebna ekstremna preciznost u rukama kako bih vratila kalup u rernu, a da se ništa ne izlije.
Verovatno sam izgledala u momentu kao da ne dišem :)
Pre nego što vratimo kiš u rernu, pospemo sve parmezanom i onda nazad na pečenje još nekih 25 minuta
(a može i koji minut kraće).
Kao što vidite, za relativno kratko vreme provedeno u kuhinji možete imati vrlo zanimljivo, ukusno jelo na trpezi.
Ručak koji se ne odbija! :)